Αρχική > Oι Έλληνες της Ολλανδίας στο πλευρό των «Γεφυρών»

Oι Έλληνες της Ολλανδίας στο πλευρό των «Γεφυρών»

"Re-brand Greece as it deserves it”: ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που πήραμε όλοι κατά την σύντομη παραμονή των "Γεφυρών" στην Ολλανδία.

28.11.2017

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η τρίτη εκτός Ελλάδας εκδήλωση για την πρωτοβουλία «Γέφυρες γνώσης και συνεργασίας», η οποία έλαβε χώρα στο  Άμστερνταμ. Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ, πάνω από 80 Έλληνες συμμετείχαν ενεργά σε μια εκδήλωση στην οποία οι ίδιοι είχαν τον πρώτο λόγο, καθώς στο πάνελ συμμετείχαν νέοι Έλληνες που επιχειρούν στην Ολλανδία.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ολλανδία και η Ελληνική Κοινότητα Άμστερνταμ και Περιχώρων.

 

 

Την ημερίδα καλωσόρισε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία κ. Δημήτρης Χρονόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Δημήτρης Φιλιππόπουλος. Ομιλητές στο πρώτο μέρος ήταν ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Καθηγητής κ. Λόης Λαμπριανίδης, η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης κα Εύη Σαχίνη και ο Συντονιστής της πρωτοβουλίας στο ΕΚΤ Δημήτρης Μαραγκός. Ο κύριος Λαμπριανίδης ανέλυσε το θεωρητικό υπόβαθρο της πρωτοβουλίας και ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας πρωτοβουλίας που θα δικτυώνει τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Σαχίνη η οποία εξήγησε το ρόλο του ΕΚΤ στην πρωτοβουλία, ενώ τέλος ο κ. Μαραγκός έδωσε κάποιες πιο πρακτικές πληροφορίες για το πώς οι Έλληνες ανά τον κόσμο μπορούν να δικτυωθούν μέσα από την πλατφόρμα www.knowledgebridges.gr.

 

 

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας, περιλάμβανε μια εξαιρετικά ζωντανή συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» γύρω από το θέμα της δικτύωσης των Ελλήνων της Ολλανδίας.  Σε αυτήν συμμετείχαν Έλληνες που ζουν και επιχειρούν στην Ολλανδία με επιτυχία και ειδικοί σε θέματα δικτύωσης,  ενώ έγιναν και παρεμβάσεις σε απευθείας σύνδεση μέσω skype από Έλληνες που γύρισαν από την Ολλανδία στην Ελλάδα προκειμένου να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία, οι οποίοι μίλησαν στο κοινό για αυτή τους την εμπειρία.

Πιο αναλυτικά, τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Κυριαζής, ο οποίος ασχολείται με θέματα παιδείας και πολιτισμού, επιχειρηματικότητας και βοήθειας επαναπατρισμού των Ελλήνων του Εξωτερικού, και συμμετείχαν οι: Δημήτρης Κουζέλης, Διευθυντής στο European Patent Office, Χαράλαμπος Σέργιος, συνιδρυτής του IamExpat Media, Χρήστος Πάστρας, συνιδρυτής της Group Origins, Γιώργος Μήτρακας, συνιδρυτής της "greek foodtales” και η Ισμήνη Στρούμπου με τον Αλέξανδρο Παπαχαραλάμπους, Ιδρυτές της εταιρείας Aethon.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος μεταξύ των ομιλητών για θέματα όπως η δικτύωση φορέων και προσώπων που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς επίσης και ο συντονισμός των δράσεων τους.  Επίσης αναλύθηκε  η σημασία της συνεργασίας και της δικτύωσης των Ελλήνων του εξωτερικού με  την Ελλάδα καθώς και τα αμοιβαία οφέλη που μπορούν να προκύψουν από αυτήν.

 

Tags: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ελληνική Κοινότητα Άμστερνταμ και Περιχώρων, Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ολλανδία, Εκδηλώσεις, Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας, Ολλανδία