Κατηγορία: Γενικά

Συνέδριο «Μένω; Φεύγω; Επιστρέφω;» για την κινητικότητα του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού

09.11.2023

Ένα σημαντικό συνέδριο που θα εξετάσει όλες τις πτυχές και τάσεις του φαινομένου της κινητικότητας του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού της χώρας, διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Το Συνέδριο «Μένω; Φεύγω; Επιστρέφω; Κινητικότητα εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τα άτομα, την κοινωνία και την οικονομία», πραγματοποιείται την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα.

Στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθούν οι μορφές και οι νέες τάσεις της κινητικότητας του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού και να αναλυθεί το φαινόμενο ολιστικά και πολύπλευρα για να αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αναδύονται για τους επιστήμονες, την κοινωνία και την οικονομία.

Τo συνέδριο έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει βήμα δομημένου και πολυσυμμετοχικού διαλόγου και να συμβάλλει στην αξιοποίηση της γνώσης, των δεδομένων και της συλλογικής νοημοσύνης για τη χάραξη δημόσιων πολιτικών (knowledge for policy). Το συνέδριο απευθύνεται σε: υπεύθυνους χάραξης πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, εκπροσώπους της ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Στους κύκλους συζητήσεων του συνεδρίου παίρνουν μέρος διακεκριμένα πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας μας. Οι δια ζώσης συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν από κοντά και να επικοινωνήσουν με τους ομιλητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν με δεδομένα τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαδραστικές συνεδρίες, για την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στους χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48). Η συμμετοχή και παρακολούθηση των εργασιών του συνεδρίου είναι δωρεάν, με τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας εγγραφής στη διεύθυνση: https://knowledge4policy.ekt.gr/conference2023. Το συνέδριο θα μεταδίδεται και ζωντανά από το κανάλι του ΕΚΤ στο Youtube, στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/@ektgr/streams.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της δράσης Knowledge4Policy@EKT που υλοποιεί τον στρατηγικό στόχο του οργανισμού για την παροχή έγκριτων και «έξυπνων» στοιχείων για την άσκηση αποτελεσματικών πολιτικών. Το EKT είναι εποπτευόμενος οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, φορέας του Ερευνητικού Συστήματος και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, και αναπτύσσει σύγχρονες υπηρεσίες και υποδομές για τη διάχυση έγκριτης γνώσης, την παραγωγή, διάθεση και διακυβέρνηση στατιστικών και δημόσιων δεδομένων, την τεκμηρίωση και αποτίμηση δημόσιων πολιτικών και τη σύνδεση της έρευνας με την οικονομία και την Κοινωνία των Πολιτών.

37 ομιλητές – 4 κύκλοι συζητήσεων – 2 διαδραστικές συνεδρίες

Το συνέδριο θα ξεκινήσει με τη θεματική ενότητα «Αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κινητικότητα του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού». Ομιλητές θα είναι ο Λόης Λαμπριανίδης (Αφ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και η Αντιγόνη Λυμπεράκη (Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Βάλια Καϊμάκη.

Ο 1ος κύκλος συζητήσεων έχει τίτλο «Αιτίες και επιπτώσεις στην οικονομία, την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις». Συντονιστής είναι ο Μάνος Ματσαγγάνης (Καθηγητής, Πολυτεχνείο του Μιλάνου). Συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Γιάννης Μαστρογεωργίου (Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Προεδρία της Κυβέρνησης), Πάνος Τσακλόγλου (Υφυπουργός Εργασίας), Γιώτα Παπαρίδου (Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ).

Ο 2ος κύκλος συζητήσεων έχει τίτλο «Πολιτικές προσέλκυσης – Προσωπικές εμπειρίες». Συντονιστής είναι ο Αντώνης Καμάρας (Καθηγητής, South East European Studies at Oxford). Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Παπαστεργίου (Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Αρίστος Δοξιάδης (Αντιπρόεδρος, ΕΣΕΤΕΚ), Ιωάννης Καραγιάννης (Εκτελεστικός Διευθυντής Olympia Group), Σπύρος Μαγιάτης (CTO & Co-founder Workable), Νίκος Χριστοδούλου (Partner, Consulting Leader Deloitte Greece).

Ο 3ος κύκλος συζητήσεων έχει τίτλο «Επιδράσεις στο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον». Συντονιστές είναι οι: Μανώλης Πρατσινάκης (Επ. Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και Ξένια Χρυσοχόου (Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΛΙΔΕΚ). Συμμετέχουν οι: Γεωργία Βαλατσού (Υπηρεσιακή Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών), Βασιλική Γεωργιάδου (Διευθύντρια και Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΚΕ), Ορέστης Καλογήρου (Πρόεδρος ΔΟΑΤΑΠ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης (Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ ΕΙΕ), Δημήτρης Χριστόπουλος (Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών).

Ο 4ος κύκλος συζητήσεων έχει τίτλο «Πολιτικές και πρωτοβουλίες για επαναπατρισμό & προσέλκυση επιστημόνων από τρίτες χώρες». Συντονιστές είναι οι: Χρήστος Καλανταρίδης (Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Westminster) και Χάρης Μυλωνάς (Καθηγητής, Elliott School of International Affairs του George Washington University). Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Κιρμικίρογλου (Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Υπουργείου Εσωτερικών), Ιωάννης Χρυσουλάκης (Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας), Κωνσταντίνος Κεσεντές (Πρόεδρος Πρωτοβουλίας BrainReGain), Πέτρος Κόκκαλης (Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος (Ιδρυτής και Διευθυντής της Human Value & People Operations, Manager της VIPA Hellas), Άννα Τριανταφυλλίδου (Καθηγήτρια, Canada Excellence Research Chair in Migration and Integration).

Σε ειδική συνεδρία θα παρουσιαστεί ο ρόλος και η συμβολή του ΕΚΤ στη μελέτη του φαινομένου της κινητικότητας. Συντονιστής είναι ο Αργύρης Περουλάκης (Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΤ). Συμμετέχουν οι: Νένα Μάλλιου (Προϊσταμένη του Τμήματος Δεικτών & Δράσεων ΕΤΑΚ, ΕΚΤ), Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης (Υπεύθυνος Μονάδας Τεκμηρίωσης Συστήματος ΕΤΑΚ, ΕΚΤ), Δημήτρης Στογιάννης (Υπεύθυνος Στατιστικής Πληροφόρησης, ΕΚΤ), Μαργαρίτης Προέδρου (Προϊστάμενος Τμήματος Δημοσιότητας και Επικοινωνίας, ΕΚΤ).

Η σύνθεση των αποτελεσμάτων του συνεδρίου και οι προτάσεις για τα επόμενα βήματα θα παρουσιαστούν από την Εύη Σαχίνη (Διευθύντρια ΕΚΤ) και την Άννα Τριανταφυλλίδου (Καθηγήτρια, Canada Excellence Research Chair in Migration and Integration).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο διαδραστικές συνεδρίες. Η πρώτη διαδραστική συνεδρία στον περιβάλλοντα χώρο, θα αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα γνωριμίας και δικτύωσης των συμμετεχόντων. Η δεύτερη διαδραστική συνεδρία με θέμα «H meta-κινητικότητα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας», με τους Δημήτρη Δημητριάδη (TheFutureCats) και Παναγιώτη Καμπύλη (ΕΚΤ), θα αναδείξει τις προκλήσεις και ευκαιρίες που αναδύονται για άτομα και κοινωνίες, σε τρισδιάστατα εικονικά περιβάλλοντα.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Χορηγοί Επικοινωνίας: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ICTplus, ICTWeekly.


Πηγές

Μάθετε Περισσότερα

Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.