Αρχική > Τα νέα μας > Δύο ελληνικά μουσεία...

Δύο ελληνικά μουσεία υποψήφια για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2020»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου και το Μουσείο Αγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα διεκδικούν το European Museum of the Year Award.

05.03.2020

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου και το Μουσείο Αγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα είναι μεταξύ των υποψηφιοτήτων που διεκδικούν το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2020». Η φετινή απονομή των βραβείων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλάισιο της ετήσιας διάσκεψης του Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων, θα λάβει χώρα στο Κάρντιφ της Ουαλίας, από τις 29 Απριλίου ως τις 2 Μαΐου.

Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στην ετήσια διάσκεψη του EMF, σε μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή σε μουσεία με πρόσφατα ανακαινισμένες εκθέσεις.

Το Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου κτίστηκε το 1932 για να στεγάσει τα πολυάριθμα αντικείμενα που έφερνε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Η ανέγερσή του έγινε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της «Σχολής του Σικάγο».Το 2015 ολοκληρώθηκαν μεγάλης κλίμακας εργασίες στην ανατολική και νότια πτέρυγα. Στους χώρους αυτούς φιλοξενείται πλέον μια νέα έκθεση για την αρχαία Κόρινθο, από τα γεωμετρικά χρόνια μέχρι και την καταστροφή της από τους Ρωμαίους, το 146 π.Χ. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η οικία Σικελιανού στην οποία στεγάζεται το ομώνυμο μουσείο, αγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας το 2009. Ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σε ένα πρωτοποριακό μουσειακό χώρο που παραδόθηκε στο Δήμο Λευκάδας και εγκαινιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017. Στο χώρο του θα συναντήσει κανείς εκθέματα που αφορούν στη ζωή και το έργο του Σικελιανού, τα οποία πρόσφεραν μεγάλα μουσεία, συλλέκτες και φορείς από όλη την Ελλάδα.

Δείτε όλες τις υποψηφιότητες των φετινών European Museum of the Year Award.

Πηγή: europeanforum.museum, corinth-museum.gr, sikelianosmuseum.gr
Tags: Μουσεία, European Museum of the Year Award, Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2020