Αρχική > Τα νέα μας > Έλληνας μηχανικός θέ...

Έλληνας μηχανικός θέτει γερές βάσεις για να γίνει ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης

Ο 28χρονος Αύγουστος Πανταζίδης βρίσκεται στους πρώτους έξι υποψήφιους αστροναύτες του προγράμματος Career Astronaut Competition του ιδιωτικού διαστημικού οργανισμού AdvancingX.

04.12.2019

Παρόλο που για τα ελληνικά δεδομένα το ταξίδι ενός Έλληνα στο διάστημα φαντάζει μακρινό όνειρο, τον τελευταίο χρόνο ένας Έλληνας Μηχανικός Ορυκτών Πόρων έχει βάλει γερές βάσεις ώστε να φτάσει σε αυτό το 2023. Ο λόγος για τον Αύγουστο Πανταζίδη, ο οποίος βρίσκεται στους πρώτους έξι υποψήφιους αστροναύτες του προγράμματος “Career Astronaut Competition”  του ιδιωτικού διαστημικού οργανισμού AdvancingX.

To συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλογής, αποτελείται από 15 δοκιμασίες (Challenges), τις οποίες οι επιλαχόντες καλούνται να “περάσουν” τα επόμενα 4 χρόνια, ώστε να ταξιδέψουν σε υπό-τροχιακή πτήση το 2023. Βασικός στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία πληρωμάτων που σκοπό θα έχουν να στελεχώνουν διαστημικές αποστολές ιδιωτικών εταιρειών τα επόμενα χρόνια. 

Τα επιτεύγματα και η ενασχόληση του Αύγουστου με την επανδρωμένη διαστημική δεν σταματούν σε αυτή την διαδικασία επιλογής. Έχει ήδη λάβει μέρος ως Vice Commander στην αποστολή προσομοίωσης στην Σελήνη “Endymion”, στην εγκατάσταση του “LunAres Research Station” στην Πολωνία. Κατά την διάρκεια της αποστολής ήταν υπεύθυνος των δραστηριοτήτων εκτος σκάφους (EVA) ενώ είχε την τιμή να καθοδηγήσει ως EVA leader στο πιο κρίσιμο και τελευταίο κομμάτι της εκπαίδευσης. Επιπλέον είχε υπό την ευθύνη το εργαστήριο βιολογικών πειραμάτων στο οποίο κατάφερε να κατασκευάσει κλειστό σύστημα καλλιέργειας το οποίο είχε την δυνατότητα να καλλιεργήσει φυτά χρησιμοποιώντας ως υπόστρωμα πετρώματα παρόμοιας χημικής σύστασης με την επιφάνεια του Άρη καθώς και μετεωρίτες.

 

Επίσης, μέσα στο 2019 συμμετείχε ως ανάλογος αστροναύτης της ομάδας CYCLAMINA  στο πρότζεκτ του Swiss Space Center «IGLUNA a habitat in ice» στον παγετώνα Matterhorn Clein των Άλπεων. Ενώ ήταν και ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε να συμμετέχει στο Summer School που διοργανώνει το Πολυτεχνείο Bauman της Μόσχας “Space Development Τheory and Practice” όπου και πήρε μέρος στον πλήρη σχεδιασμό μίας μελλοντικής αποστολής στον δορυφόρο του Άρη, Φόβο ως υπεύθυνος τoυ σχεδιασμού των συστημάτων καλλιέργειας και των συστημάτων υποστήριξης ζωής (Life Support Systems).

Για να καταφέρει ο Αύγουστος να πάει στο διάστημα το 2023 θα πρέπει να αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια και δεξιότητες (scuba diving, sky diving, VR simulations, pilot license)  που θα τον βοηθήσουν να υπερπηδήσει τις επόμενες δοκιμασίες που θα του αναθέσει η AdvancingX. Για τους παραπάνω λόγους όπως επίσης για την κάλυψη των αεροπορικών εισιτηρίων από και προς την Αμερική όπου και θα πρέπει να παρευρίσκεται για τις δοκιμασίες, πρόσφατα ξεκίνησε καμπάνια crowd funding μέσω της πλατφόρμας GIVE and Fund. Όποιος μπορεί και επιθυμεί ας τον στηρίξει. Οι Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας θα είναι σίγουρα αρωγοί στο όνειρο του προκειμένου ο πρώτος πρεσβευτής των Γεφυρών στο διάστημα να είναι Έλληνας!

Πηγή: Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας
Tags: έλληνας, διάστημα, αστροναύτης, επίτευγμα