Αρχική > Τα νέα μας > Η NASA στέλνει μη ε...

Η NASA στέλνει μη επανδρωμένα υποβρύχια στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στη Σαντορίνη

Η διεθνής ωκεανογραφική έρευνα του βυθού στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος γίνεται με τεχνολογίες που πιθανότατα να χρησιμοποιηθούν για την εξερεύνηση ωκεανών σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

22.11.2019

Στόχος της αποστολής είναι να δοκιμαστούν νέες και «έξυπνες» τεχνολογίες με αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (Autonomous Underwater Vehicles - AUVs), τα οποία τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να αξιοποιηθούν στην εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών σε δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, οι οποίοι έχουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον όσον αφορά στην πιθανότητα να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο «Εγκέλαδος», η «Ευρώπη» και ο «Τιτάνας». Η αναζήτηση ζωής, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, θα γίνει σε ακραία, αχαρτογράφητα και -το πιθανότερο- πολύ επικίνδυνα και αφιλόξενα περιβάλλοντα.

Η υπεύθυνη για την ελληνική συμμετοχή, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της έρευνας της NASΑ στην Ελλάδα και όχι σε άλλη χώρα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Το ηφαίστειο του Κολούμπου μας φέρνει αντιμέτωπους με προκλήσεις ανάλογες με εκείνες της πλανητικής εξερεύνησης. Αν και τηλεχειριζόμενα υποβρύχια σκάφη έχουν στο παρελθόν κατέβει μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου, σε αυτή την αποστολή θα χρησιμοποιηθούν αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV και gliders) για τη συλλογή ωκεανογραφικών δεδομένων λόγω του πολύπλοκου και δυνητικά επικίνδυνου περιβάλλοντος”. Πλην της δρος Παρασκευής Νομικού, στην έρευνα συμμετέχει η δρ. Παρασκευή Πολυμενάκου του Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ. του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς επίσης δύο Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού, ο δρ. Άγγελος Μάλλιος και η Δρ. Μαρία Παχιαδάκη επίσης του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης.

Ο Δρ. Καμίλι, επικεφαλής της αποστολής και επισκέπτης ερευνητής στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι “το ερευνητικό πρόγραμμά μας είναι εστιασμένο στη δοκιμή τεχνολογιών, ειδικότερα αυτόνομων ρομπότ, και όχι στη μελέτη του ηφαιστείου”. Επεσήμανε, επίσης, ότι “έχοντας ως ερευνητής διεξάγει έρευνα στην Ελλάδα και αλλού στην ΕΕ για περισσότερα από 15 χρόνια, έχω δει τις επιπτώσεις της οικονομικής λιτότητας πάνω στην επιστημονική κοινότητα. Έχει δημιουργήσει μια χαμένη γενιά επιστημόνων και μηχανικών, πολλοί από τους οποίους έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα για να βρουν αλλού επαγγελματικές ευκαιρίες. Ελπίζω ότι αυτή η διασπορά δεν θα συνεχιστεί στις επόμενες γενιές. Ίσως το έργο των συναδέλφων μου εδώ σε κάποιο μικρό τουλάχιστον βαθμό θα βοηθήσει, ώστε να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα”.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tags: έρευνα, Καινοτομία, Αποστολή NASA, υποθαλάσσια έρευνα