Αρχική > Τα νέα μας > H Ελληνίδα επικεφαλή...

H Ελληνίδα επικεφαλής της Υπηρεσίας Ερευνών της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας

«Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει είναι το πολύ καλό επίπεδο γνώσεων που έχουμε οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων. Το διαπίστωνα όποτε έπρεπε να συναγωνιστώ Αμερικανούς με τα ίδια, φαινομενικά, τυπικά προσόντα».

17.10.2019

Η Δρ. Φρειδερίκη Δαρεμά, Ελληνίδα επιστήμονας με διεθνές κύρος, μέχρι πριν από λίγους μήνες διηύθυνε το Air Force Office of Scientific Research, το ερευνητικό τμήμα της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, και ήταν επικεφαλής διακοσίων και πλέον επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

Είναι η πρώτη γυναίκα που έχει αναλάβει αυτή τη θέση και η θαυμαστή πορεία της ξεκίνησε από την Ελλάδα. Τελείωσε το Γυμνάσιο στον Πόρο και πέρασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή, καθώς από μαθήτρια είχε μεγάλη αγάπη στα Μαθηματικά και στη Φυσική. Από πολύ μικρή διαπίστωσε την αγάπη της για την πυρηνική φυσική, όταν έπεσε στα χέρια της ένα φυλλάδιο με τον Δημόκριτο και μαγεύτηκε.

Η διακεκριμένη πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη. Tο 1970, πτυχιούχος πλέον, η Φρειδερίκη Δαρεμά φεύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Πήρε το Master της στην Πυρηνική Φυσική από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόι και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της, στο Πανεπιστήμιο Davis, της Καλιφόρνιας. Στο μεταξύ, γέννησε τις δύο κόρες της, καταφέρνοντας να ισορροπεί ανάμεσα στα καθήκοντα της μητέρας και στις απαιτήσεις της καριέρας. Το 1982 προσελήφθη στην IBM, όπου ήδη εργαζόταν ο σύζυγός της. Στην IBM ασχολήθηκε με τον Παράλληλο Προγραμματισμό, προτείνοντας ένα νέο μοντέλο προγραμματισμού, το SPMD (single program, multiple data), πιο αποτελεσματικό από τα τότε υπάρχοντα.

Ηταν τέτοια η απήχηση του SPMD, που οργανισμοί και φορείς, όπως η NASA και το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, άρχισαν να την καλούν για διαλέξεις. Ταυτόχρονα, δεχόταν και προτάσεις συνεργασίας. «Το 1994, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην IBM, ξεκίνησα να εργάζομαι στο Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών, στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια», αναφέρε στην kathimerini.gr. Δεκαέξι χρόνια διήρκησε η συνεργασία της με το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ.

Το 2010, η Φρειδερίκη Δαρεμά πήρε «μεταγραφή» στην Υπηρεσία Ερευνών της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της οποίας τη διεύθυνση ανέλαβε το 2016. Τι ακριβώς κάνουν οι επιστήμονες εκεί; «Βασική έρευνα σε διάφορους τομείς: Μαθηματικά, Φυσική, Νανοτεχνολογία, Αεροναυπηγική, μεταξύ άλλων. Μελετούμε από τα μόρια των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στα αεροσκάφη μέχρι τα σχήματα και τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα βλήματα που μεταφέρουν, ώστε να είναι ανθεκτικά στην τριβή που προκαλείται στις μεγάλες ταχύτητες. Ζητούμενο είναι δηλαδή να υπάρχουν τρόποι πρακτικής εφαρμογής των ευρημάτων και συμπερασμάτων μας».

Εδώ και λίγους μήνες η κυρία Δαρεμά είναι συνταξιούχος, έχοντας λάβει αρκετές προτάσεις να αναλάβει θέσεις πρύτανη σε διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Πηγή: kathimerini.gr
Tags: έρευνα, Ελληνίδα επιστήμονας, Φρειδερίκη Δαρεμά

Μάθετε Περισσότερα