Αρχική > Τα νέα μας > Χρηματοδότηση Έλληνα...

Χρηματοδότηση Έλληνα επιστήμονα από το ERC για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης

Ανάμεσα στις 222 προτάσεις στην Ευρώπη και η μοναδική στην Ελλάδα που θα λάβει χρηματοδότηση από το ERC βρίσκεται η πρόταση του καθηγητή Μάρκου Παπαγεωργίου του Πολυτεχνείου Κρήτης

02.04.2019

H πρόταση Lane-free Artificial-Fluid Environment for Vehicular Traffic (TrafficFluid) του Καθηγητή Μάρκου Παπαγεωργίου της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης, είναι μία από της 222 προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν σε όλη την Ευρώπη και σε όλα τα επιστημονικά πεδία στο πλαίσιο του ERC-2018-ADG (ERC Advanced Investigator Grants) όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council – ERC).

Το έργο TrafficFluid με προϋπολογισμό 2.495.500 € και διάρκεια 5 έτη, έχει ως στόχο να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης που απασχολεί τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα οδικά δίκτυα της χώρας. Το έργο παρουσιάζει μια εντελώς πρωτότυπη ιδέα που οδηγεί σε ένα νέο πρότυπο κυκλοφορίας οχημάτων με την αξιοποίηση των συνδεδεμένων και αυτοματοποιημένων οχημάτων (Connected Autonomous Vehicles -CAVs). Για το σκοπό αυτό, το έργο θα αναπτύξει και θα παρέχει τις απαραίτητες στρατηγικές κίνησης των οχημάτων σε διάφορες οδικές υποδομές (αυτοκινητόδρομους και αστικούς δρόμους), μαζί με μικροσκοπικούς και μακροσκοπικούς προσομοιωτές και ενέργειες διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο TrafficFluid είναι το μοναδικό που θα χρηματοδοτηθεί στην Ελλάδα και αυτή είναι η δεύτερη φορά που το ERC χρηματοδοτεί έργο του Καθ. Παπαγεωργίου με ERC Advanced Grant, με πρώτη, αυτή της χρηματοδότησης του έργου TRAMAN21 (2013-2018).

To ERC, που συστάθηκε το 2007 από την ΕΕ, είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός φορέας χρηματοδότησης για την έρευνα αιχμής. Σκοπός του είναι να τονώσει την επιστημονική αριστεία στην Ευρώπη ενθαρρύνοντας τον ανταγωνισμό για χρηματοδότηση μεταξύ των καλύτερων δημιουργικών ερευνητών οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας. Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα του ERC στον Ορίζοντα 2020.

Πηγή: Πολυτεχνείο Κρήτης
Tags: έρευνα, χρηματοδότηση, ERC, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μάρκος Παπαγεωργίου