Αρχική > Τα νέα μας > Ενίσχυση της συνεργα...

Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και CERN

Οι δυνατότητες διερεύνησης και ενίσχυσης της συμμετοχής της χώρας μας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το CERN συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την Πρόεδρο του ερευνητικού κέντρου.

12.03.2019

Τη συνδιαμόρφωση νέων στρατηγικών συνεργασίας και την υλοποίηση μελλοντικών προγραμμάτων συζήτησε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής, CERN, Ursula Bassler κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου, ο Αναπλ. Υπουργός Κ. Φωτάκης, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας  Π. Κυπριανίδου και ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, καθ. Κ. Φουντάς και ακολούθησε ανοιχτή εκδήλωση με επιστήμονες και εταιρείες που συνεργάζονται με το CERN, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η δυνατότητα διεύρυνσης και ενίσχυσης της συμμετοχής της χώρας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το CERN (έρευνα, εκπαίδευση, βιομηχανία) στη νέα εποχή οικονομικής ανάκαμψης. Από την πλευρά της η Δρ. U. Bassler τόνισε τη μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στα προγράμματα του CERN επισημαίνοντας ότι πλέον είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε τους τομείς στρατηγικής μελλοντικής συνεργασίας. Τα επιμέρους στοιχεία αναφορικά με τη διεύρυνση της συνεργασίας της χώρας με το CERN συμφωνήθηκε να εξειδικευθούν σε επόμενη συνάντησή τους στη Γενεύη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα ανταποδοτικότητας της ελληνικής συμμετοχής στο CERN, η οποία είναι υψηλότερη από ποτέ, που αφορούν την εκπαίδευση και εξειδίκευση μεταδιδακτορικών ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών, την επίσκεψη μαθητών στις εγκαταστάσεις του  CERN, την κατάρτιση καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη διάχυση της επιστήμης και τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στα προγράμματα του CERN.

Σχετικά με το CERN

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, CERN, ιδρύθηκε το 1954, βρίσκεται στα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα, κοντά στην Γενεύη, και αποτελεί μια από τις πρώτες κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες στην ανάπτυξη της βασικής έρευνας και της καινοτομίας. Τα κράτη μέλη του Οργανισμού αριθμούν σήμερα 20. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη. Το CERN είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο ερευνητικά κέντρα με τεράστια απήχηση. Η έρευνά του εστιάζεται στην θεμελιώδη φυσική της δομής της ύλης και του σύμπαντος.

Πηγή: ΥΠΠΕΘ, ΕΚΤ
Tags: CERN, Επιστήμη, έρευνα, Ελλάδα, ΥΠΠΕΘ