Αρχική > Τα νέα μας > Τιμητική διάκριση γι...

Τιμητική διάκριση για τον Έλληνα ερευνητή του CERN Κωνσταντίνο Νικολόπουλο

Mε το βραβείο «Blavatnik», τη μεγαλύτερη αναγνώριση για τους νέους επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τιμήθηκε ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος.

25.02.2019

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, ερευνητής στο CERN και καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, τιμήθηκε για το έργο και την προσφορά του με το βραβείο «Blavatnik», που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναγνώριση για τους νέους επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των βραβείων, ήταν ο συντονιστής μιας υπο-ομάδας 100 φυσικών στο πρόγραμμα ATLAS, μιας μεγάλης επιστημονικής σύμπραξης στο CERN, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στη Φυσική στον αιώνα μας. Η εργασία του Καθηγητή Κωνσταντίνου  Νικολόπουλου βελτίωσε σημαντικά την κατανόησή μας για το μποζόνιο Higgs και συνέβαλε στην περαιτέρω διερεύνηση νέων προοπτικών στον τομέα της Φυσικής.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος και νιώθω τιμή που επιλέχθηκα για τα βραβεία «Blavatnik Awards UK Laureate in Physical Sciences & Engineering» του 2019, ως αναγνώριση της συνεισφοράς μου στην πρώτη παρατήρηση του μποζόνιου Higgs, και της εργασίας μου στην κατανόηση των ιδιοτήτων του. Η γνώση μας σε αυτόν τον τομέα έχει προοδεύσει ραγδαία, και προσβλέπω στην περαιτέρω κατανόηση του μηχανισμού δημιουργίας της μάζας, και ενδεχομένως την ανακάλυψη νέας φυσικής».

Το βραβείο αποδίδεται από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα «Blavatnik Family» σε επιστήμονες κάτω των 42 ετών και συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος διακρίθηκε λαμβάνοντας χρηματοδότηση ύψους €1.5 εκατ. από το European Research Council (ERC) με στόχο να υποστηρίξει περαιτέρω την έρευνά του γύρω από το μποζόνιο Higgs.

Σχετικά με τα Blavatnik Awards in the UK

Θεσμοθετήθηκαν το 2017 με στόχο να συμβάλλουν στην αναγνώριση και υποστήριξη διακεκριμένων νέων επιστημόνων και μηχανικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε χρόνο ένας υποψήφιος ανά κατηγορία λαμβάνει το Βραβείο Blavatnik στο Ηνωμένο Βασίλειο και το χρηματικό ποσό των 100.000 δολαρίων και δύο φιναλίστ ανά κατηγορία το ποσό των 30.000 δολαρίων. Οι βραβευθέντες και φιναλίστ των Βραβείων Blavatnik στο Ηνωμένο Βασίλειο επιλέγονται από κριτική επιτροπή διακεκριμένων ερευνητών στους αντίστοιχους κλάδους. Μάθετε περισσότερα: http://blavatnikawards.org/

Πηγή: blavatnikawards.org, zougla.gr
Tags: Βραβείο «Blavatnik», Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Έλληνας Επιστήμονας, Βράβευση

Μάθετε Περισσότερα