Σωτήρης Κόκκινος

Παρότι πολλοί τους συμβούλευσαν ότι ήταν παράτολμο, ο Σωτήρης Κόκκινος και ο αδελφός του Χαρίλαος αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εταιρεία ηλεκτρομηχανολογικής προσομοίωσης στην Ελλάδα της κρίσης, αξιοποιώντας την εμπειρία που ο τελευταίος είχε αποκτήσει στο διάσημο ερευνητικό κέντρο CERN.  Τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημα της εταιρίας, ο Σωτήρης Κόκκινος μιλάει στις «Γέφυρες» για τη σημασία του να τολμάς επιχειρηματικά στην Ελλάδα, τη σημαντική βοήθεια των Ελλήνων του εξωτερικού στην εξωστρέφεια μιας ελληνικής εταιρείας, αλλά και για την ελπίδα να έρθει, μέσω μιας τέτοιας διασύνδεσης, πίσω στην Ελλάδα μεγάλος μέρος του εξειδικευμένου προσωπικού που έχει μεταναστεύσει.  

Σωτήρης Κόκκινος

Σωτήρης Κόκκινος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Συνιδρυτής-Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας FEAC Engineering Η εταιρεία του συνεργάζεται με πολλούς Έλληνες του εξωτερικού
Μιλήστε μας για την ιδέα να δημιουργήσετε μια εταιρεία ηλεκτρομηχανολογικής προσομοίωσης στην Ελλάδα. 
Η  εταιρεία ξεκίνησε το 2014 όταν ο έτερος συνιδρυτής και αδελφός μου Χαρίλαος Κόκκινος αποφάσισε να επιστρέψει από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Εργαζόταν για 4 χρόνια στο CERN της Γενεύης, στο ερευνητικό κέντρο πυρηνικής φυσικής. Απέκτησε μεγάλη τεχνογνωσία στο κομμάτι της υπολογιστικής προσομοίωσης και παράλληλα συνειδητοποίησε ότι μεγάλα ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικές εταιρείες έχουν ανάγκη από μικρότερες εταιρείες εξωτερικές οι οποίες θα μπορούν να τους παρέχουν ολοκληρωμένες μελέτες υπολογιστικής προσομοίωσης.
Πόσο δύσκολη απόφαση είναι να εγκαταλείψει κανείς το CERN για να επιστρέψει και να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα;
Οι συνθήκες εργασίας στο CERN ήταν ιδανικές. Οι συνθήκες προσωπικής ζωής, αν μου επιτρέπεται να το πω έτσι, δεν ήταν οι πιο ιδανικές. Όντως ο αδελφός μου είχε πολύ καλές προτάσεις για να συνεχίσει να δουλεύει στο CERN και με μισθούς που στην παρούσα φάση στην Ελλάδα δε μπορεί κανείς να διανοηθεί, απ’ όσο γνωρίζω τουλάχιστον.  Για προσωπικούς λόγους αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και παράλληλα, αφού αποφάσισε να κάνει αυτό το βήμα, αποφάσισε την τεχνογνωσία που απέκτησε να τη δώσει και σε μας τους υπόλοιπους, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε κάτι καινοτόμο και καινούργιο στον ελλαδικό χώρο. Επέστρεψε λοιπόν στην Ελλάδα και μαζί αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την εταιρεία την FEAC Engineering σε μια εποχή αρκετά δύσκολη για τα ελληνικά δεδομένα.  Ξεκινήσαμε το 2014, αρχικά οι δυο μας, αλλά σιγά σιγά μεταλαμπαδεύσαμε την  ιδέα μας και σε άλλους φίλους και συμφοιτητές μας, οι οποίοι είχαμε την χαρά και την τύχη, ενώ σπουδάζαμε στο ίδιο τμήμα του πανεπιστήμιου, να έχουν εξειδικευτεί σε διαφορετικά πράγματα.   Ενώνοντας τις δυνάμεις μας καταφέραμε να βγάλουμε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία με διαφορετικές πτυχές της υπολογιστικής προσομοίωσης.  Είχαμε πολύ καλό engineering background αλλά μας έλειπε το κομμάτι ανάπτυξης μιας εταιρείας, θέματα  business development, πωλήσεις, μάρκετινγκ κ.ο.κ.  Ξεκινήσαμε λοιπόν να συμμετέχουμε σε διάφορα προγράμματα υποστήριξης νεανικής επιχειρηματικότητας και μέσα από αυτά τα προγράμματα καταφέραμε να στήσουμε την εταιρεία, να αναπτύξουμε ένα δίκτυο πελατών και συνεργατών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό.
Σε ποιο σημείο βρίσκεται τώρα η εταιρεία; Δώστε μας κάποια παραδείγματα εφαρμογών προσομοίωσης που έχετε διοχετεύσει με επιτυχία στην ελληνική αγορά.
Η υπολογιστική προσομοίωση βρίσκει πλέον εφαρμογή σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας, σε τομείς όπως το high energy physics, η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και μια σειρά ακόμη τομέων της βιομηχανίας.  Η πορεία μας έδειξε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στους τομείς αυτούς . Η εταιρεία ξεκίνησε παρέχοντας υπηρεσίες υπολογιστικής προσομοίωσης ταυτόχρονα όμως στην πορεία του χρόνου ανέπτυξε κι άλλες δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι η ανάπτυξη του δικού μας υπολογιστικού εργαλείου πάλι για υπολογιστικές προσομοιώσεις και το δεύτερο κομμάτι που είναι αρκετά καινούργιο είναι  ότι αποτελούμε εκπροσώπους για Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο των υπολογιστικών εργαλείων της Siemens.  Παράλληλα σε αυτό το κομμάτι παρέχουμε και όλη την τεχνική υποστήριξη, σεμινάρια, training κλπ. για κάθε υποψήφιο πελάτη και για χρήστες των υπολογιστικών εργαλείων της Siemens.
Έχετε ήδη αποσπάσει βραβεύσεις για τη δραστηριότητα της εταιρείας ενώ διεθνείς συνεργασίες όπως αυτή με το CERN έχουν δώσει μεγάλη εξωστρέφεια στη δουλειά σας. Πώς επιτύχατε εσείς και πώς μπορούν γενικότερα οι Έλληνες επιχειρηματίες να δουλέψουν από την Ελλάδα με τη μέγιστη δυνατή διεθνή εμβέλεια σ’ αυτό που κάνουν;
Ξεκινώντας το 2014 είχαμε την τύχη να αναλάβουμε το πρώτο μεγάλο project για τις ανάγκες του CERN, το οποίο αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τις ανάγκες της εταιρείας. Ήταν ένα project με πολύ μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις. Καταφέραμε να το φέρουμε εις πέρας και αυτό αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να βραβευτούμε παγκοσμίως από την εταιρεία του λογισμικού εργαλείου που χρησιμοποιήσαμε για τις ανάγκες του project .  Αυτό αποτέλεσε το διαβατήριο, ώστε να ανοίξουν κάποιες μεγάλες πόρτες στο εξωτερικό και να μας μάθουν.  Εκμεταλλευόμενοι αυτή την επιτυχία, καταφέραμε να ανοίξουμε κι άλλες πόρτες, σε πολλά ερευνητικά κέντρα ή σε τεχνολογικές εταιρείες σε διαφορετικούς τομείς.  Καταφέραμε μέσω του τζίρου που έκανε η εταιρεία μέσα από τέτοιου είδους project να επενδύσουμε χρήματα στη συμμετοχή μας σε συνέδρια και εκθέσεις, ευελπιστώντας ότι έτσι θα γνωρίσουμε νέους υποψήφιους πελάτες και συνεργάτες, όπως και τελικά έγινε. Με αυτούς συνεχίζουμε να έχουμε πολύ στενή συνεργασία και να συμμετέχουμε από κοινού σε ευρωπαικά έργα, υπό το πρίσμα του “Ορίζοντα” και όχι μόνο.  Να προσθέσω όμως ότι, πέρα από τις συνεργασίες με το εξωτερικό, υπάρχει ενδιαφέρον γι’ αυτό που κάνουμε  και από τον ελληνικό χώρο. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη και τη βοήθεια που προσφέρει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων η ηλεκτρομηχανολογική προσομοίωση.
To κεφάλαιο «Έλληνες του εξωτερικού» πώς το έχετε αξιοποιήσει; Επιδιώκετε συνεργασίες μαζί τους;
Βέβαια υπάρχουν επαφές με Έλληνες του εξωτερικού και μάλιστα μερικοί από αυτούς είναι και μέλη της ομάδας μας παρόλο που βρίσκονται στο εξωτερικό.  Όποτε υπάρχει η ανάγκη να μας βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους και την εξειδίκευση τους σε συγκεκριμένα θέματα είναι στη διάθεση μας , ώστε να συνδράμουν με τις γνώσεις τους.  Από κει και πέρα η συνεργασία μας με πολλές εταιρείες ή ερευνητικά κέντρα μας έχουν φέρει σε επαφή με πολλούς Έλληνες. Παντού υπάρχουν Έλληνες- κι εμείς έχουμε βρεθεί προ εκπλήξεως συναντώντας σε πολλές εταιρείες και κέντρα ανά τον κόσμο Έλληνες χωρίς να τους γνωρίζουμε, με τους οποίους σε πολλές περιπτώσεις προχωρήσαμε με συνεργασία.  Και μακάρι αυτό να μπορέσει να αποτελέσει και κίνητρο ώστε να τους φέρουμε πίσω.
Είχαν περάσει σκέψεις από το μυαλό σας να δραστηριοποιηθείτε πάνω στην ιδέα αυτή στο εξωτερικό και τι τελικά σας ώθησε να το προσπαθήσετε στην Ελλάδα;
Έξαρχης ξεκινήσαμε έχοντας στο μυαλό ότι η εταιρεία θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Φυσικά πέρασαν από δίπλα μας ιδέες και φωνές που ειδικά τους δύσκολους καιρούς, στην αρχή της εταιρείας, μας πρότειναν να μεταφέρουμε την εταιρεία στο εξωτερικό.  Δεν το έχουμε κάνει, δεν έχουμε σκεφτεί να το κάνουμε ακόμη.  Δεν κρύβω ότι ακόμη υπάρχουν αυτές οι φωνές, αλλά στην παρούσα φάση θα θέλαμε να παραμείνουμε και να λειτουργούμε από την Ελλάδα.
Θεωρείται ότι η επιχειρηματική «ατολμία» στην Ελλάδα «βαφτίζεται» συχνά αδυναμία του επιχειρείν λόγω κρίσης;
Εκ των ύστερων προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ρίσκο όταν ξεκινούσαμε και ήμασταν με την καλή έννοια «αφελείς»  ή απλά  δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το ρίσκο. Ξεκινήσαμε θέλοντας απλά να δημιουργήσουμε μια δική  μας εταιρεία που θα ήταν σύμφωνη, με τα δικά μας θέλω και τις δικές μας ανάγκες.  Στην πορεία αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που υπήρχαν. Η αλήθεια είναι ότι πριν λίγο καιρό υπήρχε ατολμία γενικότερα στην Ελλάδα.  Οι νέοι φοβόνταν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να αρχίσουν να δημιουργούν τις δικές τους ιδέες.  Στην πραγματικότητα ιδέες υπήρχαν, αλλά φοβόνταν να τις κάνουν πράξη.  Αυτό σιγά-σιγά έχει αλλάξει και όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αποφασίζουν την ιδέα τους να την κάνουν πράξη και να τη μεταφράσουν σε επιχειρηματικότητα.
Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.