Μάριος Χρυσολούρης

Εργάστηκε στην Ελλάδα, έπειτα μετέβη στην Ολλανδία, ενώ μπήκε δυναμικά στο χώρο των start up επιχειρήσεων σε πολύ νεαρή ηλικία, κερδίζοντας μάλιστα προσφάτως το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.  Σήμερα, από την Ολλανδία, την οποία διατηρεί σαν έδρα, ο Μάριος Χρυσολούρης αναπτύσσει όλο και περισσότερο τις επαγγελματικές του επαφές με την Ελλάδα.  Όπως αναφέρει μάλιστα στις «Γέφυρες», έχει την πεποίθηση ότι σταδιακά στη χώρα δημιουργείται η απαραίτητη τεχνογνωσία που μπορεί να κάνει τους Έλληνες του εξωτερικού, αν όχι πάντα να επιστρέψουν, αν μη τι άλλο να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα, αποκτώντας μία δυναμική σχέση διασύνδεσης με τη χώρα.  

Μάριος Χρυσολούρης

Μάριος Χρυσολούρης

Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής εταιρείας FreshStrips Μετέβη στην Ολλανδία διατηρώντας στενούς επαγγελματικούς δεσμούς με την Ελλάδα
Μιλήστε μας για το ταξίδι από το ξεκίνημα της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας ως τη Fresh strips και το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.
Ξεκίνησα την επαγγελματική μου δουλεύοντας για την Ernst & Young στην Ελλάδα. Αργότερα, συνέχισα δουλεύοντας στην Ernst & Young στην Ολλανδία, όπου και ασχολήθηκα με τον χώρο τον startups. Μέσα από την ενασχόλησή μου με αυτόν τον χώρο αποφάσισα να ξεκινήσω μία δική μου startup εταιρία. Έτσι μαζί με την ομάδα αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη FreshStrips με την οποία αργότερα είχαμε την τιμή να κερδίσουμε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.
 
Ποιο είναι το μυστικό που κάνει ένα Έλληνα σε τόσο νεαρή ηλικία να διακρίνεται στο δύσκολο κόσμο των επιχειρήσεων;
Γενικώς, χρειάζεται καλή ομάδα συνεργατών, πολλή δουλειά και ισχυρό όραμα. Οι διακρίσεις είναι πάντοτε πολύ ευχάριστες, αλλά η καταξίωση στις επιχειρήσεις έρχεται από την αγορά και από την αντικειμενική αποτίμηση των επιλογών μας.
 
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να κάνετε επαγγελματική σας έδρα την Ολλανδία αφήνοντας την Ελλάδα; Υπάρχουν αντίστοιχες επιχειρηματικές ευκαιρίες για όσους θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα;
Ουσιαστικά μέρος της δραστηριότητάς μου συνεχίζει ακόμα να λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Η Ολλανδία όπως και άλλες χώρες διαθέτουν κάποια πλεονεκτήματα όπως πιο εύκολη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές καθώς και πολλή τεχνογωσία στον χωρό των startups. Φυσικά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δημιουργείται αυτή η αναγκαία τεχνογνωσία, ενώ παρουσιάζονται και πολλές ευκαιρίες όπως αυτή του Equifund.
 
 
Η επαφή τόσο η δική σας όσο και της εταιρείας με τα ελληνικά πράγματα παραμένει ιδιαίτερα έντονη.  Πείτε μας περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς συνεχίζετε να συνδέεστε επαγγελματικά με την Ελλάδα.
Από την αρχή ουσιαστικά της FreshStrips έχουμε συνεργαστεί με έγκριτους επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων. Η Ελλάδα συνεχίζει να δημιουργεί εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, για αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό. 
Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα συνεργασιών με Έλληνες που παραμένουν στην Ελλάδα αλλά και με Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο;
Από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο συνεργαζόμαστε με τις Δρ. Φανή Τσιρώνη και τη Δρ. Μαριάννα Γιαννόγλου, διότι διαθέτουν εξαιρετική τεχνογνωσία στον τομέα του τροφίμου. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό οι οποίοι είναι πάντοτε πολύ γενναιόδωροι με τον χρόνο τους και τις συμβουλές τους.
 
Πόσο θεωρείτε ότι ωφελεί αυτή η σχέση συνεργασίας των Ελλήνων ανά τον κόσμο;
Η Ελλάδα έχει σπουδαίο ανθρώπινο κεφάλαιο στο εξωτερικό. Η σύνδεση με αυτό το δίκτυο των Ελλήνων ανά τον κόσμο ήταν και θα συνεχίσει να είναι πολύ σημαντική για την ανταλλαγή πολύτιμων γνώσεων, εμπειριών και βοήθειας μεταξύ μας. 
 
Nιώθετε, λόγω των συνεργασιών σας με την Ελλάδα, ότι παραμένετε στη χώρα ακόμη κι όταν είστε εκτός αυτής; Με άλλα λόγια η γόνιμη δικτύωση των Ελλήνων μεταξύ τους μπορεί να καταργήσει τα σύνορα;
Γενικώς περνάω σημαντικό μέρος του χρόνου μου και στην Ελλάδα. Λόγω εργασίας βέβαια ταξιδεύω τακτικά σε διάφορες χώρες. Συνεπώς, δεν νιώθω πως είμαι εκτός Ελλάδος. Βεβαίως όταν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ζωντανές ελληνικές κοινότητες είναι λογικό να νιώθει κανείς πως βρίσκεται ακόμα στην πατρίδα του πολλές φορές.
 
Yπάρχουν σκέψεις να ξανακάνετε την Ελλάδα επαγγελματική σας έδρα;
Όταν δημιουργεί κανείς νέα προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες απευθύνονται σε μία παγκόσμια αγορά είναι επόμενο να πρέπει να περνάει ένα σημαντικό μέρος του χρόνου του εκτός Ελλάδος χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Ελλάδα υστερεί σε κάτι. Στο μέλλον φυσικά θα ήθελα να περνάω και περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα.
 
Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.