Ειρήνη Νοτιά

Η Ειρήνη Νοτιά, παρότι μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και δούλεψε σε μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες, σύντομα εγκατέλειψε την καριέρα της εκεί και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου άνοιξε εταιρεία η οποία ασχολείται με πετρελεύσεις πλοίων. 
Αρκετά χρόνια μετά, κάνει ένα απολογισμό της ως τώρα πορείας της, μιλώντας στις «Γέφυρες» για τα συστατικά εκείνα που έκαναν την καριέρα της να «ανθίσει» στην Ελλάδα, αλλά και στις συνεργασίες της με Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι αγοράζουν μέσω της επιχείρησής της.  

Ειρήνη Νοτιά

Ειρήνη Νοτιά

Επιχειρηματίας Ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Prime Management Services Επέστρεψε στην Ελλάδα για ανοίξει δική της επιχείρηση

Μιλήστε μας για το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η “Prime Management Services” την οποία διευθύνετε και για τις δικές σας αρμοδιότητες.  

Εξυπηρετώ την Ελληνική Ναυτιλία με πετρελεύσεις πλοίων σε λιμάνια σ’ όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίρνω προσφορές από προμηθευτές καυσίμων και πρέπει να δημιουργώ μια γερή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πελάτη και του προμηθευτή, καθώς και να διατηρώ αυτή τη σχέση προς όφελος όλων.  Πρόκειται για μια πολύ ανταγωνιστική δουλειά, στην οποία η μέθοδος τιμολόγησης βασίζεται σε πολλές μεταβλητές που κυμαίνονται συνεχώς ανάλογα με τις τιμές του αργού πετρελαίου που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν σαν τα κύματα της θάλασσας.

Ζήσατε αρκετά χρόνια εκτός Ελλάδας, ωστόσο πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;  

Μεγάλωσα στη Νέα Υόρκη όπου πήγα 5 μηνών και επέστρεψα στην γενέτειρά μου, την Αθήνα, στα 33 μου χρόνια. Ήθελα να βιώσω τη ζωή που είχαν ζήσει οι γονείς μου, αλλά ήξερα ελάχιστα. Στη Νέα Υόρκη ήμουν πάντα ασφαλής και όλα ήταν οργανωμένα. Επέστρεψα για να ζήσω μια ζωή όμορφη και ελεύθερη, όπως φανταζόμουν ότι είναι η ζωή στην Ελλάδα.

H πορεία της καριέρας σας αυτά τα χρόνια νιώθετε ότι δικαίωσε την απόφασή σας να επιστρέψετε;  Η κρίση που «χτύπησε» την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σας έκανε να εξετάσετε ξανά το ενδεχόμενο της φυγής; 

Αυτή είναι μια ερώτηση κλειδί. Η καριέρα μου «άνθισε», γιατί τα συστατικά ήταν σωστά και ώριμα. Ευρισκόμενη στο ναυτιλιακό χώρο, ο οποίος είναι διεθνής, ήμουν στο περιβάλλον μου.  Ήμουν σε θέση να προσφέρω υπηρεσίες που προήλθαν από την καλή μου οργάνωση, τη σαφή αντίληψη και την διευρυμένη σκέψη μου σε νέες ιδέες και τρόπους δουλειάς. Το γραφείο μου προσφέρει πολύ οργανωμένες υπηρεσίες και υπάρχει διαφάνεια, κάτι που έμαθα εργαζόμενη για αμερικάνικες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες ήταν πολύ μεγάλες για να αποτύχουν. Στη Νέα Υόρκη δεν χρειαζόμασταν ISO στα γραφεία μας, γιατί εργαζόμασταν σε οργανωμένο περιβάλλον με αποτελεσματικότητα. Αυτές τις προδιαγραφές έφερα μαζί μου στην Αθήνα και τις εφαρμόζω στη ναυτιλία.

Πείτε μας, με βάση την εμπειρία από την εταιρεία που διευθύνετε, όσο και γενικότερα, πώς βλέπετε τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά για τους επιχειρηματίες και ποιες είναι οι προοπτικές που θεωρείτε ότι υπάρχουν για τα επόμενα χρόνια.

Το να έχεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα είναι δύσκολο και ριψοκίνδυνο. Αλλά αυτό δεν οφείλεται μόνο στην Ελλάδα. Οι δυσκολίες προέρχονται και από τις κεντρικές εξουσίες της Ευρώπης, που προφανώς δεν ενδιαφέρονται για το αν ο ιδιοκτήτης της μικρής επιχείρησης αποτυγχάνει ή όχι. Το σύστημα επικεντρώνεται περισσότερο στην υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών και δεν βοηθάει εμάς, τους πρόθυμους μεσήλικες, που έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία να απασχολήσουμε τους νέους και να μάθουν από εμάς. Υπάρχει, λοιπόν, σύγχυση στον τομέα του εμπορίου στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη. Αν δεν ήμουν στην ναυτιλία, αναρωτιέμαι αν θα επιβίωνα. Η επιχείρησή μου είναι μικρή και όμως βοηθάω πολλούς ανθρώπους να εργασθούν.

Δεν είναι η κυβέρνηση που είναι λάθος. Είναι η νοοτροπία, η στάση, η έλλειψη δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας, η έλλειψη πνεύματος συνεργασίας που κάνουν τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα να μην μπορούν να επιβιώσουν. Επίσης, για να το θέσουμε πιο σωστά, το φορολογικό περιβάλλον δεν είναι φιλικό προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, λόγω του ύψους των φόρων και είναι ευμετάβλητο.  Πώς μπορούν οι μισθοί να είναι 800 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, όταν κάποιος χρειάζεται για να ζήσει 500 ευρώ για ενοίκιο συν όλα τα άλλα έξοδα επιβίωσης; Δυστυχώς δεν μπορεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να κάνει σωστό επιχειρηματικό πλάνο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προβλέψει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης του σε βάθος χρόνου, όταν προκύπτουν έκτακτες επιβαρύνσεις (π.χ. Φόρος Επιτηδεύματος με αναδρομική ισχύ, προκαταβολή φόρου). Όλα αυτά συμβάλλουν στο να μην υπάρχει δυνατότητα να στελεχώνουμε τις εταιρείες μας με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, λόγω του υψηλότερου κόστους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η σωστή εξυπηρέτηση πελατών.

Αντί να εκπαιδεύουμε ανθρώπους για τη δική τους εξέλιξη και κατά συνέπεια για την ανάπτυξη και βελτίωση των επιχειρήσεών μας, παραμένουμε στο ίδιο βασικό επίπεδο, κι αυτό είναι εις βάρος του εισοδήματός μας.  Ως εκ τούτου, όλοι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων περιμένουμε η κατάσταση αυτή να αλλάξει προς όφελός μας, που στην πραγματικότητα θα είναι ένα βήμα υπέρ μιας ισχυρής οικονομίας, αφού με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά και πολλές ώρες. Εμείς που επιστρέψαμε στην Ελλάδα, εξακολουθούμε να δουλεύουμε με τους ίδιους ρυθμούς, όπως είχαμε μάθει. Ελπίζουμε και περιμένουμε να αλλάξουν άμεσα οι υπάρχουσες συνθήκες, οι νόμοι να είναι σταθεροί, η αγορά πιο ελεύθερη με καλύτερους μισθούς και ένα τρόπο σκέψης που να λειτουργεί με βάση την ανταγωνιστικότητα, τις ικανότητες και τις αξίες.

Στην εταιρεία έχετε επαφές με Έλληνες του εξωτερικού; Mε ποιους τρόπους συνεργάζεστε;   

Γνωρίζω χιλιάδες ανθρώπους στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες, λόγω της επιχείρησής μου και του ιστορικού μου εκεί. Οι ιδιοκτήτες των πλοίων στη Νέα Υόρκη, που είναι Έλληνες, αγοράζουν μέσω και της επιχείρησής μου.

Θα χρησιμοποιούσατε ένα εργαλείο όπως η πλατφόρμα «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» προκειμένου να έρθετε σε επαφή με περισσότερους  Έλληνες τους εξωτερικού;  

Προσωπικά ήδη εργάζομαι σε διεθνές επίπεδο και μιλώ καθημερινά με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα σίγουρα χρειάζονται ένα τέτοιο εργαλείο. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα, ώστε να ανοίξουν οι ορίζοντες των Ελλήνων που δεν μπορούν να φύγουν. Επίσης, και αυτό έχει άμεση σχέση με τον τρόπο σκέψης.

Πόσο σημαντική θεωρείτε γενικότερα την διασύνδεση των Ελλήνων που ζουν εδώ στη χώρα με εκείνους του εξωτερικού;

Είναι σημαντική, αλλά εκτός από τις γέφυρες, που όπως έχω δει από την προσωπική μου εμπειρία, υπάρχουν ήδη με τη διασπορά, πρέπει να πάμε ακόμη παρακάτω. Όπως μου λένε πολλοί άνθρωποι του περιβάλλοντός μου, οικογένειες που έχουν συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα επιθυμούν να γυρίσουν πίσω, εφόσον όμως θα υπάρχουν οι συνθήκες στις οποίες έχουν μάθει να λειτουργούν και αυτές θα εφαρμόζονται κατάλληλα. Επίσης, θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μιμηθούν αυτούς που επιτυγχάνουν στο εξωτερικό και να υιοθετήσουν τις μεθόδους και τα συστήματα ή τον τρόπο εργασίας, εδώ στη Ελλάδα.

Θεωρείτε ότι η εταιρεία που διευθύνετε θα μπορούσε να προσελκύσει Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν;  Θα σας ενδιέφερε να απευθύνετε κάλεσμα σε τέτοιους ανθρώπους.  

Νομίζω ναι. Θα μπορούσα να προσλάβω μερικούς Έλληνες από τη Νέα Υόρκη για να δουλέψουν  για μένα, αν και με χαμηλότερο μισθό απ’ ότι λαμβάνουν εκεί.

Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.