Γιώργος και Ευθύμης Σιφουνιός

Ο Γιώργος Σιφουνιός, στο μικρό νησί της Λέρου πριν 20 περίπου χρόνια, και σε ηλικία τότε άνω των 40 ετών, αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική δραστηριότητα και να ρισκάρει σε κάτι που δεν είχε δοκιμάσει ξανά και ούτε είχε προϊστορία η οικογένειά του: να ασχοληθεί με την τέχνη της κεραμικής! Επηρεασμένος από τις σπουδές της κόρης του, ασχολήθηκε με ιδιαίτερο μεράκι ο ίδιος με την τεχνική και δημιούργησε μια οικογενειακή επιχείρηση. Σε αυτό το μονοπάτι «παρέσυρε» και τον γιο του Ευθύμη, ο οποίος έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του και, χάρη και στις σπουδές του στον χώρο της πληροφορικής, κατάφερε να πάει την μικρή επιχείρηση ένα βήμα παραπέρα: στο στήσιμο ενός καλά οργανωμένου eshop και στην είσοδο στην διεθνή αγορά.

Γιώργος και Ευθύμης Σιφουνιός

Γιώργος και Ευθύμης Σιφουνιός

Αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες Κεραμιστές, Λέρος Έξοδος στην διεθνή αγορά από τη Λέρο μέσω eShop

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιδέα πίσω από τα Κεραμικά Σιφουνιός; Πώς ξεκίνησε το εγχείρημα;

Γιώργος Σιφουνιός: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λέρο και ασχολούμαι με τα κεραμικά εδώ και 20 χρόνια περίπου. Αφορμή για να ασχοληθώ με την κεραμική αποτέλεσε η κόρη μου Αλεξάνδρα, η οποία σπούδασε την τέχνη σε σχολή Κεραμικής στην Αθήνα, και μου μετέφερε την γνώση της και την αγάπη της για το αντικείμενο. Εγώ με την σειρά μου μεταλαμπάδευσα την γνώση στον γιό μου Ευθύμη.

Ευθύμης Σιφουνιός: Μαζί με τον πατέρα μου συνεχίζω την τέχνη της κεραμικής και συγκεκριμένα την ιαπωνική τεχνική, ρακού, εδώ και 20 χρόνια.

Πως από τα οικοδομικά υλικά καταλήξατε στα Κεραμικά;

Γιώργος Σιφουνιός: Παράλληλα με την κεραμική τέχνη, και ως κύριο επάγγελμα, έχω μάντρα με οικοδομικά υλικά και βιοτεχνία τσιμεντοπροϊόντων μαζί με τα αδέρφια μου. Αυτό, όμως, που με συνεπαίρνει και μου προσφέρει την ευκαιρία να δημιουργήσω είναι η κεραμική, την οποία θεωρώ τεχνική των εκπλήξεων. Το αποτέλεσμα της τεχνικής, η μίξη των χρωμάτων, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μου δίνει την επιθυμία και το κουράγιο να συνεχίζω στην κεραμική, έκπληκτος κάθε φορά με το αποτέλεσμα.

Είναι εύκολο για μια οικογενειακή επιχείρηση σε ένα νησί των Δωδεκανήσων να επιβιώσει τα χρόνια της κρίσης, τόσο της οικονομικής όσο και της υγειονομικής;

Γιώργος Σιφουνιός: Οι οικογενειακές επιχειρήσεις των νησιών στηρίζονται, σε γενικές γραμμές, στον τουρισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πλήττεται. Σε συνδυασμό και με τις επιπτώσεις από την πανδημία covid-19, η επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων βασίζεται πλέον στις περικοπές, στη μείωση των εξόδων συντήρησης και στον μόχθο της κάθε οικογένειας.

Ευθύμης Σιφουνιός: Είναι σημαντικό κάθε μικρή επιχείρηση να προσφέρει τον καλύτερό της εαυτό αυτήν την δύσκολή περίοδο, να προσδίδει αξία στο τελικό προϊόν και στον καταναλωτή, με απώτερο σκοπό να ξεπεραστεί η κρίση στην αγορά.

Εσείς προωθείτε τα προϊόντα σας και στη διεθνή αγορά; Πόσο εύκολο είναι και τι βήματα απαιτούνται για αυτό; Έχετε σκεφτεί ότι μπορείτε να βρείτε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και να σας βοηθήσουν στην προώθηση των προϊόντων σας;

Γιώργος Σιφουνιός: Τα κεραμικά μας προϊόντα, και ειδικά τα προϊόντα με την τεχνική ρακού, προωθούνται στην διεθνή αγορά, κυρίως μέσω ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, eshop, που έχει δημιουργήσει ο γιος μου Ευθύμης.

Ευθύμης Σιφουνιός: Έχουμε δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, στο οποίο ο καθένας από την άνεση του σπιτιού του μπορεί να βρει τα διαθέσιμα κεραμικά μας. Είναι πολύ σημαντικό κάθε επιχείρηση να έχει ηλεκτρονικό κατάστημα διότι, με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να είναι ανοικτή στις διεθνείς αγορές.

Η δημιουργία eshop είναι, θεωρώ, αρκετά περίπλοκη διαδικασία και απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες, όμως τα οφέλη είναι τεράστια. Μας έχει προσφέρει τεράστιες δυνατότητες αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της κεραμικής σε διεθνές επίπεδο.

Λόγω της φύσης της κεραμικής, και ειδικά της τεχνικής ρακού, είναι αδύνατη η δημιουργία μεγάλης ποσότητας κεραμικών, ώστε να τα διαθέσουμε σε χονδρική στο εξωτερικό.

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, και ακόμα και σήμερα ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Και όταν ξεκινήσαμε, αλλά και τώρα με την νόσο COVID-19, αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες. Είναι σημαντικό να  είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, να το αγαπάς και να προσπαθήσεις πάρα πολύ. Αν είσαι μέτριος θα αποτύχεις.

Ευθύμη έχεις σπουδάσει πληροφορική. Είναι ένας τομέας όπου υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η απόφαση να αλλάξεις εντελώς επαγγελματική κατεύθυνση;

Ευθύμης Σιφουνιός: Είμαι πολύ τυχερός γιατί σπουδάζοντας νέες τεχνολογίες και αγαπώντας το αντικείμενό μου, κατάφερα να το συνδυάσω με την άλλη μεγάλη μου αγάπη, την κεραμική. Δούλεψα σκληρά και σήμερα βιοπορίζομαι και ζω από αυτά.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με το χώρο της κεραμικής και να κάνουν ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα;

Γιώργος Σιφουνιός: Είναι μια πολύ δύσκολη και απαιτητική τέχνη. Είναι απαραίτητες οι σπουδές σε κάποια τεχνική σχολή ή η εκμάθηση της τέχνης από κάποιον πολύ έμπειρο τεχνίτη.

Ευθύμης Σιφουνιός: Η κεραμική τέχνη είναι απίστευτη και προσφέρει τεράστιες δυνατότητες δημιουργίας, αρκεί να την αγαπάς. Αποτελεί από μόνη της μια ψυχοθεραπεία για αυτόν που την εξασκεί. Η τέχνη της κεραμικής δεν μαθαίνεται σε λίγους μήνες ή χρόνια, απαιτεί χρόνο και κόπο, είναι απόφαση ζωής!

Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.