Φραγκίσκος Καρέλας

Παρότι έφυγε σε μικρή ηλικία από την Ελλάδα, ο Φραγκίσκος Καρέλας είχε πάντα στο μυαλό του την επιστροφή.  Έχοντας εργαστεί σε χώρους όπως το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα άφησε όλα πίσω του κι ήρθε πίσω στην πατρίδα του προκειμένου να δώσει σάρκα και οστά στην ιδέα του: ένα βιολογικό αγρόκτημα με σεβασμό στους ανθρώπους και τη φύση. Αρκετά χρόνια μετά, παραμένει πιστός στο όνειρο του, στοχεύοντας να αναπτύξει περαιτέρω την ιδέα του και να βρει κι άλλους συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι.

Φραγκίσκος Καρέλας

Φραγκίσκος Καρέλας

Επιχειρηματίας Ιδιοκτήτης βιολογικού αγροκτήματος στην Λακωνία Eπέστρεψε στην Ελλάδα για να ανοίξει το δικό του βιολογικό αγρόκτημα

Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα  για την «Ευμέλεια»;

Η «Ευμέλεια» είναι ένας χώρος που δέχεται επισκέπτες απ όλα τα μέρη του κόσμου. Είναι ένα βιολογικό αγρόκτημα και ξενώνας, ένας αρχαίος Ελαιώνας, όπου έχουμε προσθέσει αμπέλια, βότανα, αμυγδαλιές και λαχανικά. Επίσης οι επισκέπτες μπορούν να έχουν διαμονή μέσα στο βιολογικό αγρόκτημα και να έχουν μία εμπειρία του πως είναι να ζεις μέσα σε ένα αγρόκτημα.

Έχετε ζήσει κι εργαστεί στο εξωτερικό και μάλιστα σ’ ένα εντελώς διαφορετικό τομέα. Θέλετε να μας πείτε για την εμπειρία σας εκτός Ελλάδος και για τους λόγους που σας έκαναν να επιστρέψετε;

Γεννήθηκα στην Ελλάδα, αλλά πολύ μικρός, δώδεκα ετών, έφυγα και πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σπούδασα και μεγάλωσα εκεί, ενώ εργάστηκα και σε άλλες πόλεις στο εξωτερικό πάνω στον τομέα μου- είχα σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις. Εργάστηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο Ευρώπης, στα Ηνωμένα Έθνη και σε κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.  Αποφάσισα να επιστέψω στην Ελλάδα γιατί ήταν ένας χώρος που ένιωθα πολύ άνετα και ήθελα να γυρίσω ώστε να μπορέσω να συνεισφέρω κάτι στη χώρα.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των φίλων σας όταν τους ανακοινώσατε ότι επιστρέφετε στην Ελλάδα;

Εγώ ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι πριν από την ελληνική κρίση. Το 2003 ξεκίνησα την προσπάθεια για τη δημιουργία του αγροκτήματος στη Λακωνία.  Είχα δει σε διάφορα μέρη του κόσμου αρκετές τεχνητές φούσκες που έσπαγαν η μια μετά την άλλη, σε θέματα χρηματοπιστωτικά, τεχνολογίας, ενέργειας και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς. Συνειδητοποίησα ότι το μέλλον θα είναι πάρα πολύ δύσκολο στο διατροφικό τομέα. Επομένως θέλησα να επιστρέψω και να ασχοληθώ με αυτό που κάνω, να δω από πού προέρχονται τα τρόφιμα μας και πως μπορούμε να βελτιώσουμε και να αναδείξουμε αυτές τις δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η ελληνική κρίση βάζει φρένο στην επιχειρηματικότητα. Ποιο είναι το κλειδί για την επιχειρηματική επιτυχία στην Ελλάδα του σήμερα;

To κλειδί είναι η προσαρμοστικότητα και η επιμονή. Όλα τα άλλα δεν έχουν τόση σημασία στην ελληνική αγορά –είναι μια πάρα πολύ σύνθετη αγορά που τη μια μέρα μπορεί να έχεις κάποια δεδομένα και την άλλη μέρα να μην ισχύουν αυτά τα δεδομένα. Το οποίο υπάρχει και στο εξωτερικό σε ένα βαθμό, αλλά στην Ελλάδα πρέπει να επιμένεις. Κατ’ αρχάς να αγαπάς αυτό που κάνεις.  Όταν η αγάπη συμπεριλαμβάνεται σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και έχουμε επιμονή, κάποια στιγμή αυτό που ποθούμε θα γίνει πραγματικότητα.

Έχετε συμπεριλάβει στο δίκτυο της δραστηριότητά σας και Έλληνες του εξωτερικού; Και γενικά πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να βοηθήσει η διασύνδεση των Ελλήνων όλου του κόσμου;

Η Ευμέλεια έχει μια παγκόσμια εμβέλεια, επειδή  είναι ένα βιολογικό αγρόκτημα που ενσωματώνει τεχνολογίες περιβάλλοντος,  έχει πάρα πολλές δραστηριότητες όπως γευσιγνωσία ελαιόλαδου, κρασιού, μαθήματα μαγειρικής, προγράμματα τα που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα κι αναδεικνύουν την επαφή του ανθρώπου με τη φύση. Αυτό συγκινεί πάρα πολλούς ανθρώπους  κι εντός Ελλάδας και στο εξωτερικό.  Πολλοί άνθρωποι που ξεκινάνε σαν επισκέπτες μετατρέπονται σε φίλους δικούς μας και της προσπάθειας μας και γίνονται κατά κάποιο τρόπο και πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας. Έτσι ο καθένας με τον τρόπο του βοηθάει είτε με εργαλεία ειτε με επαφές είτε με ιδέες να μεγαλώνει η Ευμέλεια.

Ποια είναι τα  μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά σχέδια της Ευμελειας είναι  πάρα πολλά.  Πότε δε θέλουμε ο συγκεκριμένος χώρος να μεγαλώσει τόσο ώστε να χάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Έχουμε βάλει συγκεκριμένο στόχο για το πόσο θέλουμε να μεγαλώσει αυτός ο χώρος και αυτή η προσπάθεια.  Ένα μεγάλο προτζεκτ και όνειρο μας είναι μια φυσική λίμνη με νούφαρα και καλαμιά. Θα γίνει ένας υδροβιότοπος στο αγρόκτημα μαζί με άλλους χώρους, όπου θα γίνονται μαθήματα μαγειρικής, ένα εστιατόριο βιολογικό με πράγματα που παράγουμε εμείς ή  από άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή.  Επίσης θέλουμε να δημιουργήσουμε κάποιες άλλες κατοικίες, και μάλιστα σκεφτόμαστε να το κάνουμε με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως είναι containers από καράβια που παροπλίζονται. Θέλουμε να ανακυκλώσουμε αυτά τα container και να δημιουργηθούν κατοικίες οι οποίες να είναι βιώσιμες μαζί με τεχνολογίες περιβάλλοντος, πράσινες οροφές, πτυχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα πολυχώρο μέσα σε μία αγροτική γη.

Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.