Aριστείδης Κατσιώρχης

Με σύμμαχο το ταλέντο, τη σωστή στόχευση και τη στρατηγική ο Αριστείδης Κατσιώρχης κατάφερε σύντομα να κερδίσει μια θέση ευθύνης στην Philips Ολλανδίας, αποδεικνύοντας ότι κανένας στόχος δεν είναι πολύ μακρινός για κάποιον που διαθέτει μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα.  Έχοντας συμπληρώσει δέκα χρόνια από τη στιγμή που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία, εξηγεί στις «Γέφυρες» τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί αλλά και τα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από τη διασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που παραμένουν στη χώρα.    

Aριστείδης Κατσιώρχης

Aριστείδης Κατσιώρχης

Στέλεχος μεγάλης εταιρείας Manager Tεχνολογίας στη Royal Philips Ολλανδίας Έλληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό

Θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά την κύρια επαγγελματική σας δραστηριότητα;
Δουλεύω στην εταιρεία Phillips που προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες στον χώρο της σε καταναλωτές κι επιχειρήσεις.  Η εταιρεία παράγει τα προϊόντα της  στα εργοστάσια της ή με συνεργασίες μέσω supply chain.  Ο ρόλος μου συγκεκριμένα είναι στο κομμάτι  της παραγωγής και η αρμοδιότητα μου η αναγνώριση των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών χαμηλής ωριμότητας οι οποίες μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη επίπτωση στο μέλλον της παράγωγης.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα της ψηφιακής τεχνολογίας στην ανταγωνιστικότητα;
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ξεκινήσει μια αλλαγή στη βιομηχανία στην Ελλάδα και αλλού, που ωθείται από μια τάση στην αγορά.  Η τάση αυτή είναι ότι  πρέπει να προσφέρουμε προϊόντα σε μικρότερες ομάδες καταναλωτών με συγκεκριμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά.   Η επίπτωση αυτής της τάσης είναι ότι οι γραμμές παραγωγής γίνονται πιο ευέλικτες.  Αυτό με τη σειρά του έχει μια επίπτωση στην αρχιτεκτονική των προϊόντων, στον τρόπο που σχεδιάζονται, αλλά και στον τρόπο παραγωγής μέσα στα εργοστάσια.  Όσον αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες στο χώρο της παραγωγής, τα τμήματα που είναι υπεύθυνα για αυτές είχαν παραδοσιακά ένα υποστηρικτικό ρόλο και τώρα ο ρόλος αυτός είναι καθοδηγητικός, δηλαδή παράγεται πραγματικά αξία με το να ακολουθείς τις τελευταίες τάσεις στις τεχνολογίες συνδεσιμότητας μέσα στο χώρο του εργοστασίου.  Σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα , αυτή επηρεάζεται από τις νέες τεχνολογίες και τις εταιρείες που οφείλουν να διατηρήσουν το προβάδισμα τους στην παγκόσμια αγορά.   Στο χώρο μου, στη βιομηχανία, αυτό που κάνουν με τις νέες τεχνολογίες  είναι να μειώνουν το κόστος που έρχεται από την έλλειψη ποιότητας μέσα στο εργοστάσιο αλλά και έξω στους καταναλωτές και να αυξάνουν την ταχύτητα εισαγωγής ενός προϊόντος από τη στιγμή που θα αναπτυχθεί σ’ ένα κέντρο έρευνας και θα αποδειχθεί η λειτουργία του μέχρι να βγει σε μαζικές ποσότητες στην αγορά. Οι νέες τεχνολογίες για τις μικρές εταιρείες είναι επίσης  μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσουν γρήγορα προτάσεις αξίας, για μερίδες της αγοράς οι οποίες δεν είναι ακόμη αποδεδειγμένες και δεν είναι ακόμη στο ραντάρ των μεγάλων εταιρειών.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να μεταβείτε και να εργαστείτε στο εξωτερικό; Και ποιοι θα ήταν οι παράγοντες που θα σας έκαναν να γυρίσετε;
Να σας πω καταρχάς ότι σπούδασα στην Πάτρα Επιστήμη Υλικών που ήταν  μια νέα σχολή τότε και μόλις την τελείωσα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου και  να πάρω εξειδίκευση  για να έχω impact στον βιομηχανικό τομέα.   Έτσι έκανα ένα μάστερ, πήγα στην Ολλανδία, και δεν έχω μετανιώσει καθόλου.  Είναι ωραία χωρα, έχει καλό επίπεδο ακαδημαϊκών σπουδών και η σύνδεση πανεπιστημίου- βιομηχανίας  είναι πολύ καλή.  Έμαθα πολλά πράγματα και μόλις τελείωσα το μάστερ μου στην Eπιστήμη Yλικών ξεκίνησα να δουλεύω στην εταιρεία που δουλεύω και τώρα, στην ανάπτυξη προϊόντων. Από το 2007 που έφυγα από την Ελλάδα έχουν περάσει δέκα χρόνια, έχω παντρευτεί με Ελληνίδα και πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε την επιστροφή στην Ελλάδα, όπου είναι η πατρίδα μας,  έχουμε τους φίλους μας και τις οικογένειες μας. Για να πάρουμε αυτή την απόφαση είναι κάτι σαν ζυγαριά, όπου από τη μία πλευρά είναι η πατρίδα μας- όπου εκτός από αυτά που είπαμε έχει καλύτερη ποιότητα κοινωνικής ζωής και αυτό  το αναγνωρίζουν όλοι.  Από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς όμως είναι η ποιότητα της επαγγελματικής ζωής.  Αυτή η ζυγαριά πάει πάνω κάτω, κλίνει μια προς το προσωπικό μια προς το επαγγελματικό και θα έγερνε περισσότερο προς την επιστροφή στην Ελλάδα αν στη χώρα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η ανάγκη για την δημιουργία κέντρων ανάπτυξης, κέντρων τεχνολογίας και κέντρων παραγωγής για προϊόντα με διεθνή αντίκτυπο σε ποιότητα παγκοσμίου κλάσης.

Εσείς έχετε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών που να συμπεριλαμβάνει και Έλληνες στην Ελλάδα;
Το δίκτυο συνεργατών μου είναι το επίσημο δίκτυο συνεργατών της εταιρείας για την οποία δουλεύω και το ανεπίσημο δίκτυο είναι οι φίλοι, συμφοιτητές και γνωστοί, μέσα από τους οποίους προσπαθώ να έχω μια καλή εικόνα των ευκαιριών και των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Ποια οφέλη βλέπετε από τη διασύνδεση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό με την Ελλάδα;
Πιστεύω ότι είναι πολύ καλή προοπτική αυτή, να διασυνδέονται οι Έλληνες μεταξύ τους.  Υπάρχουν οφέλη και για τις δυο μεριές και είμαι υπέρμαχος αυτών των ομάδων.  Οι Έλληνες του εξωτερικού πιστεύω ότι μπορούν να συμβουλεύσουν και να κατευθύνουν σε όποιο βαθμό χρειάζεται επιχειρήσεις του εσωτερικού ως προς τις βέλτιστες πρακτικές οι οποίες συμβαίνουν στον επαγγελματικό τους χώρο στις χώρες στις οποίες κατοικούν οι οποίες μπορεί να είναι πιο προηγμένες τεχνολογικά ή βιομηχανικά.  Από την άλλη οι Έλληνες του εσωτερικού έχουν και αυτοί ρόλο απέναντι  στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι να τους κρατούν ενήμερους όσον αφορά στις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Ποιες δράσεις εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν ώστε να αξιοποιηθεί το εξειδικευμένο δυναμικό της χώρας, με στόχο και την ανάσχεση του κύματος μετανάστευσης ποιοτικού ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό;
Σίγουρα αυτό που θα βοηθήσει σε υψηλό επίπεδο είναι η προσέλκυση βιομηχανιών στην Ελλάδα.  Αυτό γίνεται εάν οι εταιρείες έχουν οικονομικά οφέλη  για να έρθουν στην Ελλάδα, και το δεύτερο αν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Αν έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη τους πρέπει να την κερδίσουμε σιγά σιγά. Πρωτοβουλίες όπως οι «Γέφυρες» είναι πολύ καλές, γιατί οφείλουμε να ενισχύσουμε τη συνοχή της ομάδας, των Ελλήνων του εσωτερικού και του εξωτερικού και να ενισχύσουμε λίγο την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μέσα στη χώρα μας.

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να κάνετε mentoring στο αντικείμενο σας σε startuppers στην Ελλάδα;
Θα με ενδιέφερε να βοηθήσω τις start up εταιρείες. Εγώ εξειδικεύομαι σ έναν αριθμό τεχνολογιών όπως η εικονική πραγματικότητα και η αυξημένη πραγματικότητα, το 3d printing και τα manufacturing analytics.  Οι start ups νομίζω μπορούν να βοηθηθούν από εξωτερικούς συμβούλους, στο πολύ αρχικό στάδιο όπου είναι μια μικρή ομάδα.   Πρέπει να έχουν κάποιον που θα έχει κάνει πράξη την εφαρμογή συγκεκριμένης τεχνολογίας, να έχουν ένα άνθρωπο να συζητούν για το αν βρίσκονται στο σωστό δρόμο  η όχι. Μετά στο επόμενο στάδιο θα χρειαστούν βοήθεια ώστε να ψάξουν τους πρώτους πελάτες  που θα γίνουν και συνεργάτες, και στο θέμα του μάρκετινγκ αλλά και στο θέμα της ανάπτυξης τεχνολογίας με τρόπο που να υπάρχει διασφάλιση της ποιότητας. Σε μετέπειτα στάδια, όπου μεγαλώνουν οι εταιρίες, πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν χάρτες προϊόντων, χάρτες τεχνολογίας, χάρτες επιχειρησιακών στόχων, τη στρατηγική της εταιρείας.

Τι συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο Έλληνα που έχει τελειώσει τις σπουδές του στην Ελλάδα και θέλει να πάει στο εξωτερικό να δοκιμάσει την τύχη του;
Εγώ θα τον συμβούλευα να κυνηγήσει το όνειρο του, να βρεθεί σε όποια πόλη του κόσμου πιστεύει αυτός και να στοχεύσει στις μεγαλύτερες εταιρείες.  Βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο δεν έχει πολλά να χάσει και πρέπει να ακολουθήσει αυτό που θέλει. Και ταυτόχρονα να κρατάει τους δεσμούς του με την Ελλάδα, ούτε να γίνεται εχθρικός, ούτε να τη λησμονεί τόσο ώστε να του δυσκολεύει τη ζωή στο εξωτερικό.  Να πατάει στα πόδια του, να σκεφτεί τι θέλει να κάνει και να το ακολουθήσει.

Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.