Αλέξανδρος Σαρασίτης

Ο Αλέξανδρος Σαρασίτης είναι CEO στην εταιρεία Trygons η οποία εξειδικεύεται στα ενισχυμένα πλαστικά. Έχει κάνει με την εταιρεία του δυο παγκόσμια ρεκόρ ενώ στο δίκτυο των συνεργατών του υπάρχουν και Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αλέξανδρος Σαρασίτης

Αλέξανδρος Σαρασίτης

Επιχειρηματίας CEO στην εταιρεία Trygons Επιχειρηματίας που επέλεξε να επιχειρήσει στην Ελλάδα σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο και συνεργάζεται με Έλληνες του εξωτερικού

Ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης:

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε ως εταιρεία;

Εμείς σαν εταιρεία έχουμε εξελίξει κάποια πράγματα που ξεχωρίζουμε που δεν έχει καταφέρει κάποιος άλλος να τα κάνει. Το ένα από αυτά είναι πολύ μεγάλες κατασκευές με ένα συγκεκριμένο trend αυτής της τεχνολογίας που ονομάζεται έγχυση εν κενώ και είμαστε οι μόνοι αυτή τη στιγμή που έχουμε κάνει 14 μέτρα μονοκόμματο σκάφος, δηλαδή δεν έχει γίνει καμία ένωση, όλα τα κομμάτια έχουν μπει με τη μια. Την ίδια τεχνολογία έχουμε χρησιμοποιήσει για να κάνουμε μονοκόμματο πτερύγιο ανεμογεννήτριας, πάλι όντες οι πρώτοι που το καταφέρνουμε καθώς ότι υπάρχει τώρα στην αγορά είναι σε 3 κομμάτια. Όταν ξεκίνησε αυτή η εταιρεία ήμασταν στην Ελλάδα άγνωστοι σε όλα τα επίπεδα είχαμε την ιδέα ως εταιρεία ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε πολύ και γρήγορα. Αυτό το κάναμε μέσω παγκόσμιων ρεκόρ. Το πρώτο και πιο σημαντικό ρεκόρ που κάναμε ήταν περίπου πριν 10 χρόνια στις Σπέτσες. Φτιάξαμε όλους τους μηχανισμούς και οργανώσαμε όλα τα συστήματα ασφαλείας και έγινε το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης. Ένας Αυστριακός με δικό μας εξοπλισμό και οργάνωση με μια αναπνοή έφτασε, καταρρίπτοντας κατά 30 μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ, 214 μέτρα βάθος. Τώρα τελευταία κάναμε ένα ρεκόρ οικονομίας με σκάφος, φτάνοντας στη Σαντορίνη με 30 λίτρα. Η προηγούμενη καλύτερη καταχωρημένη επίδοση ήταν 2μιση φορές πάνω σε κατανάλωση.

Είναι εύκολο για κάποιον νέο να επιχειρήσει στην Ελλάδα;

Σίγουρα, αρκεί αυτό που έχει να ταιριάζει και με τη χώρα. Αν αυτό που κάνει ταιριάζει σε αυτά που του προσφέρει η Ελλάδα δεν βλέπω κανένα λόγο να φύγει στο εξωτερικό. Συν το ότι μπορεί να βρει αργότερα συνεργάτες, ανθρώπους που δέχονται να δουλέψουν στην Ελλάδα με χαμηλότερο μισθό απ’ ότι θα δούλευε ο ίδιος άνθρωπος στο εξωτερικό. Οι Έλληνες που γυρνάνε πίσω μπορεί να δουλέψουν και με τα μισά χρήματα αρκεί να μείνουν εδώ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα να επιχειρεί και να εργάζεται κάποιος στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε εξειδικευμένο προσωπικό γρήγορα. Στο εξωτερικό αν πάμε ειδικά σε βόρειες χώρες δεν είναι εύκολο να βρεις ανθρώπους να βρεις ανθρώπους εξειδικευμένος ανθρώπους να δουλέψουν τόσο εύκολα. Ειδικά για μια εταιρία μικρή που ξεκινάει τώρα είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που να μην δουλεύει ήδη σε κάποια μεγάλη εταιρεία. Επίσης, μερικά κόστη είναι χαμηλά στην Ελλάδα σε σχέση με έξω. Όταν προσπαθείς να κάνεις μια ανακάλυψη, όταν σχεδιάζεις μια νέα τεχνολογία είναι αλλιώς να το κάνεις στην Ελλάδα και να μπορείς το απόγευμα να πας στην παραλία για να βλέπεις τη θάλασσα και να σου έρθει η έμπνευση και αλλιώς να είσαι σε μια χώρα που έχεις να δεις τον ήλιο τρεις μήνες. Εμείς σε ένα πρότζεκτ σκάφους μπορούμε να δουλεύουμε μέρα νύχτα επί δυο εβδομάδες, δεν μπορείς να το κάνεις έξω αυτό.

Στην Ελλάδα της κρίσης οι περισσότεροι βλέπουν δυσκολίες στο επιχειρείν. Εσάς τι σας έκανε να επιμείνετε, να μείνετε Ελλάδα και τελικά να πετύχετε;

Εγώ από εδώ ξεκίνησα και δεν βρήκα ποτέ το λόγο να φύγω. Προσωπικά, δεν βλέπω ιδιαίτερα προβλήματα. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα όπως η γραφειοκρατία αλλά σε άλλα θέματα έχουμε τρομερά προτερήματα. Μην ξεχνάτε και που ζούμε, ζούμε στην Ελλάδα. Είναι και αυτό θετικό, σχολάς και βρίσκεσαι στην Ελλάδα δεν βρίσκεσαι στο σκοτάδι!

Εσείς έχετε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών που να συμπεριλαμβάνει και Έλληνες του εξωτερικού; Αν ναι πως αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη και εξέλιξη την εταιρία σας;

Οι Έλληνες του εξωτερικού, στον τομέα μας, στην Ευρώπη είναι άλλες τρεις εταιρείες. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, έχουμε πολύ καλή συνεργασία και τυφλή εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Έχει μεγάλη σημασία καθώς στην Ελλάδα είμαστε λίγο αποκομμένοι λόγω του ότι αυτή η τεχνολογία δεν υπάρχει εδώ. Όλη μας η επικοινωνία με το εξωτερικό είναι οι δυο εκθέσεις που θα πάμε ως επισκέπτες και μετά ότι μας που οι Έλληνες του εξωτερικού ή οι συνεργάτες που έχουμε εκεί. Οπότε είναι πολύ σημαντικό για εμάς το δίκτυο των Ελλήνων στο εξωτερικό.   

More info: Τα ενισχυμένα πλαστικά είναι αυτά που ξέρει ο περισσότερος κόσμος ως carbon, Kevlar, υλικά που έχουν συνδεθεί με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και τα οποία σιγά- σιγά αποκτούν ευρεία χρήση και θα τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Πολλοί λένε ότι η εξέλιξη θα είναι εκεί. Τα υλικά αυτά συσχετίζονται πλέον με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις ανεμογεννήτριες και πολλά άλλα.

Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.