Κατηγορία: Γενικά

Μέγα Βραβείο Αρχαιολογίας 2020 του ιδρύματος Simone και Cino Del Duca στην αρχαιολογική ερευνητική ομάδα του Ντικιλί Τας στην περιοχή των Φιλίππων.

22.07.2021

Η ελληνογαλλική ανασκαφική ομάδα σκοπεύει στην ανάδειξη και προβολή του προϊστορικού οικισμού και προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η οικονομική ενίσχυση του βραβείου. 

Η αρχαιολόγος Δημητρία Μαλαμίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, διευθύνει από το 2008 το συγκεκριμένο ανασκαφικό πρόγραμμα μαζί με την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων και επίσης μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, Χάιδω Κουκούλη – Χρυσανθάκη ενώ από την πλευρά της Γαλλικής Ακαδημίας και του Γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (CNRS) υπεύθυνοι είναι οι Pascal Darcque και Ζωή Τσιτσιρώνη.

“Η βράβευση αυτή», υπογραμμίζει η κ. Μαλαμίδου, «εξασφαλίζει μια διεθνή αναγνώριση στο ανασκαφικό έργο, που υλοποιείται όλα αυτά τα χρόνια. Το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική υποστήριξη της ανασκαφής, δίνοντάς της διάρκεια και συνέχιση, ενώ θα βοηθήσει στην όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του ανασκαφικού έργου και στην πρόσληψη περισσότερων αρχαιολόγων”.

  Όπως εξηγεί η κ. Μαλαμίδου, οι ανασκαφικές εργασίες στο Ντικιλί Τας ξεκίνησαν την ίδια χρονική περίοδο με τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, καθώς από τότε ήταν γνωστή στην επιστημονική και αρχαιολογική κοινότητα η σπουδαιότητα του συγκριμένου οικισμού. Σήμερα, 100 χρόνια μετά, οι αρχαιολόγοι έχουν συλλέξει σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο ζωής και οργάνωσης της κοινότητας των προϊστορικών ανθρώπων. Έχουν αναδειχθεί πλούσια κατάλοιπα από μια μακρά σειρά διαδοχικών στρωμάτων κατοίκησης, χρονολογούμενων από τις αρχές της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου (5.500 π.Χ.) ώς τα τέλη της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1.100 π.Χ.) ενώ η εύρεση κεραμικής με διακόσμηση μυκηναϊκού τύπου επιτρέπει τη διερεύνηση των επαφών της θέσης και της ευρύτερης περιοχής με τη νότια Ελλάδα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο προϊστορικός οικισμός του Ντικιλί Τας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας, σε απόσταση 2 χλμ. από την αρχαία πόλη των Φιλίππων, στις παρυφές της σημερινής κωμόπολης των Κρηνίδων, που υπήρξε έδρα του πρώην δήμου Φιλίππων και από το 2010 ενσωματώθηκε στον ενιαίο δήμο Καβάλας. Οι πρώτες δοκιμαστικές αρχαιολογικές τομές ξεκίνησαν το 1920-1922 από τον Γάλλο αρχαιολόγο L. Renaudin και κλείνουν έναν αιώνα ερευνών.

* Οι φωτογραφίες είναι από το άρθρο του ΑΜΑΠΕ μετά από παραχώρηση της ανασκαφικής ομάδας.


Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.