Κατηγορία: Γενικά

Νέα ανακάλυψη ερευνητικής ομάδας του ΙΤΕ αναμένεται να δημιουργήσει καινούργιες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής

24.12.2021

Ερευνητές του ΙΤΕ “ρίχνουν φως” στη διαδικασία γήρανσης και σε μηχανισμούς καρκινογένεσης, μελετώντας τη συσσώρευση βλαβών στο DNA

Μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο η σταδιακή συσσώρευση βλαβών στο DNA προκαλεί ιστικές βλάβες και δραματικές αλλαγές στον μεταβολισμό, με την πάροδο του χρόνου.     

Ωστόσο πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, οδήγησε στην ανακάλυψη ότι οι βλάβες του DNA σε κύτταρα του παγκρέατος προκαλούν τη συσσώρευση μικρών τμημάτων DNA στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων. Στη συνέχεια, τα μικρά αυτά τμήματα DNA προκαλούν την ενεργοποίηση μιας ισχυρής φλεγμονώδους απόκρισης που ομοιάζει με ιογενή λοίμωξη, και ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να στραφεί εναντίον ιστών και οργάνων προκαλώντας σοβαρές ιστικές βλάβες και χρόνια φλεγμονή.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους γενετικής μηχανικής,  οι ερευνήτριες του ΙΜΒΒ Ουρανία Χατζηδουκάκη, υποψήφια διδάκτωρ, και Δρ. Καλλιόπη Στρατήγη, μαζί με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθ. Γιώργο Γαρίνη, μελέτησαν, για τον σκοπό αυτό, μια σειρά ποντικών που συσσώρευαν γενετικές βλάβες και κυτταροπλασματικά μόρια DNA. Στη συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια συμμετείχαν επίσης οι Δρ. Εύη Γουλιελμάκη, Γιώργος Νιώτης, Αλεξία Ακάλεστου-Clocher, Δρ. Κατερίνα Γκιρτζιμανάκη, ο καθηγητής Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, η Dr. Janine Altmüller και Δρ. Παντελής Τοπάλης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύονται σήμερα στο έγκριτο περιοδικό  Science Advances (https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abj5769) και αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής, ρίχνοντας φως στη διαδικασία της γήρανσης και σε μηχανισμούς καρκινογένεσης στον άνθρωπο.


Μάθετε Περισσότερα

https://www.facebook.com/FORTH.ITE

Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.