Κατηγορία: Γενικά

Ανακαλύψτε τη ζωφόρο του Παρθενώνα μέσα από διαδραστικά παιχνίδια

15.09.2023

Δύο ψηφιακά παιχνίδια, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μουσείου της Ακρόπολης και του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν με δημιουργικό τρόπο τη ζωφόρο του Παρθενώνα. Τα παιχνίδια «Τα χρώματα της ζωφόρου» και «θεός, άνθρωπος, ζώο» είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση parthenonfrieze.gr/paixnidia στο ελληνικό και διεθνές κοινό.

«Τα χρώματα της ζωφόρου»: Τα παιδιά γίνονται αρχαίοι ζωγράφοι

Γνωρίζετε ότι η σημερινή σχεδόν λευκή απόχρωση της ζωφόρου του Παρθενώνα οφείλεται στον χρόνο; Η ζωφόρος ήταν χρωματισμένη με υπέροχα χρώματα. Κόκκινο, γαλάζιο, πράσινο, κίτρινο και χρυσό ήταν κάποια από τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι καλλιτέχνες. Για να ολοκληρωθεί ο ναός έπρεπε να χρωματιστούν και τα γλυπτά του.

Με το παιχνίδι «Τα χρώματα της ζωφόρου» γινόμαστε αρχαίοι ζωγράφοι. Διαλέγουμε τα χρώματα που επιθυμούμε από την παλέτα στο κάτω μέρος της οθόνης και επιλέγουμε ανάμεσα σε τρείς λίθους (με τις παραστάσεις: Βόδια και οδηγοί, Υδριαφόροι, Θεοί) την περιοχή που θέλουμε να χρωματίσουμε. Με αυτόν τον τρόπο η ζωφόρος ζωντανεύει με τα χρώματα που επιθυμούμε, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουμε πληροφορίες σχετικά με τον λίθο που χρωματίζουμε.

«θεός, άνθρωπος, ζώο»: Διαδραστικό παιχνίδι μνήμης

Γνωρίζετε ότι η ζωφόρος του Παρθενώνα είχε 115 λίθους, συνολικό μήκος 160 μέτρα, απεικόνιζε 378 ανθρώπινες και θεϊκές μορφές και περισσότερα από 200 ζώα; Το παιχνίδι «θεός, άνθρωπος, ζώο» μας βοηθάει να γνωρίσουμε την ποικιλία των μορφών που απεικονίζονται στη ζωφόρο, παρατηρώντας τον τρόπο που οι καλλιτέχνες ζωντανεύουν τις μορφές και τους δίνουν κίνηση.

Μέσα από τις ψηφιακές κάρτες μνήμης, ακονίζουμε το μυαλό μας επιλέγοντας τον βαθμό δυσκολίας. Ενώ με μια πρώτη ματιά οι μορφές μοιάζουν πολύ, υπάρχουν λεπτομέρειες που τις κάνουν να ξεχωρίζουν, όπως η στάση του σώματός τους, οι εκφράσεις των προσώπων τους, η κίνηση του κεφαλιού τους, οι λεπτομέρειες στα ρούχα και στα όπλα τους, καθώς και στα τελετουργικά αγγεία που κρατάνε. Θνητοί και θεοί, αθλητές και ιππείς, άρχοντες και ιερείς, άντρες, γυναίκες και παιδιά, άλογα και ζώα, απεικονίζονται σε μια τέλεια αρμονία!

Εκπαιδευτικό υλικό για το σπίτι και το σχολείο!

Παράλληλα, και για τα δύο παιχνίδια δίνεται εκτυπώσιμο υλικό για το σπίτι και την τάξη. Ενδεικτικά, στο παιχνίδι «Τα χρώματα της ζωφόρου» μπορούν να τυπωθούν όλες οι σελίδες ώστε οι λίθοι να είναι διαθέσιμοι για καλλιτεχνική επεξεργασία με την τεχνική του κολάζ, με χρωματιστά χαρτιά ή άλλα υλικά που διαθέτουμε. Στη συνέχεια μπορούν να ενωθούν όλα τα κομμάτια στο πραγματικό μέγεθος του λίθου.

Στο παιχνίδι «θεός, άνθρωπος, ζώο» τα παιδιά μπορούν να τυπώσουν και κόψουν το σύνολο των καρτών, ώστε να σχηματιστούν 16 ζευγάρια με μορφές από τη ζωφόρο, τις οποίες μπορούν να κολλήσουν σε χοντρό χαρτόνι και να παίξουν το παιχνίδι μόνα τους ή με τους φίλους και τους συμμαθητές τους. Στην τάξη τα παιδιά μπορούν να χωριστούν σε ομάδες και να παίξουν ένα μοναδικό επιτραπέζιο παιχνίδι, με την κάθε ομάδα να συμμετέχει με το πιόνι της στην πομπή των Παναθηναίων για να τιμήσει τη θεά Αθηνά.

Τα διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια για τη ζωφόρο του Παρθενώνα είναι διαθέσιμα και στην αγγλική γλώσσα.


Μάθετε Περισσότερα

https://www.ekt.gr/el/news/29447

Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.