Κατηγορία: Γενικά

Αλγόριθμος EVA με ελληνική υπογραφή βοηθάει στον έλεγχο της πανδημίας

24.02.2021

Ο αλγόριθμός EVA, ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, έχει αναπτυχθεί από μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών για να διασφαλιστεί ότι το άνοιγμα του τουρισμού δε θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και εισερχομένων στη χώρων εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. O αλγόριθμος EVA, ο οποίος χρησιμοποιείται από την ελληνική πολιτεία, έχει σχεδιαστεί εθελοντικά από μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων, η οποία αποτελείται από τους Κίμωνα ΔρακόπουλοVishal Gupta (University of Southern California), Hamsa Bastani (Wharton University of Pennsylvania) και Γιάννη Βλαχογιάννη (ιδρυτή της AgentRisk).

O αλγόριθμος, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου, χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου, για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του PLF (Passenger Locator Form). Στόχος του EVA είναι τόσο να εντοπίσει τους επιβάτες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού, όσο και να δειγματοληπτεί αποσκοπώντας την παρακολούθηση όλων των χωρών και περιοχών για το γρήγορο εντοπισμό νέων επιδημιολογικά βεβαρημένων προφίλ.

Ειδική μνεία στο σύστημα EVA έκανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης του ιού στη χώρα. «Για να διασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δε θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε δημιουργήσει τον αλγόριθμο EVA» ανέφερε αρχικά. Σύμφωνα με τις «υποδείξεις», λοιπόν, του EVA, από την 1η έως και τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344. Από αυτά, 70 είναι ακόμα ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 61 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας.

Μάθετε περισσότερα για τη λειτουργία του EVA στο σχετικό Δελτίο Τύπου.


Κοινοποίηστε

Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.