Κατηγορία: Γενικά

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – EuroMed 2021

21.12.2021

Σημαντικοί Έλληνες και Κύπριοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συναντηθούν διαδικτυακά από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2021 όπου θα συζητήσουν και θα αναλύσουν σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά.

Το συνέδριο αφορά Επιστημονικό δυναμικό των Πανεπιστημίων, Ιδρυμάτων και Ινστιτούτων, στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού , Εφορειών Αρχαιοτήτων, ICOMOS, Μουσείων, Γενικών Αρχείων του Κράτους, κρατικών και ιδιωτικών βιβλιοθηκών, Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Εκκλησιών, Ομοσπονδιών, Συλλόγων Επιστημόνων, Έλληνες και Κύπριους που εργάζονται σε Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα σχετικά με τον Πολιτισμό, Ανεξάρτητους Επιστήμονες και Ερευνητές στην Ελλάδα, Κύπρο και όλο τον κόσμο και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο σε θέματα ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το σημαντικό αυτό Συνέδριο το οποίο παρουσιάζει τις παγκόσμιες εξελίξεις που επηρεάζουν τον τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου αποτελεί σημείο συνάντησης της Επιστήμης με τον ελληνικό Πολιτισμό, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας από το 2015 και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”.

Οι θεματικοί άξονες του εκάστοτε Συνεδρίου επικαιροποιούνται κάθε δύο χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά και τις ιστορικές επετείους, που ως χώρα διανύουμε.

Αναλυτικότερα, οι θεματικοί άξονες  εργασιών του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:

  1. Ελλάδα 1821-2021: 200 Χρόνια Ελευθερίας – Τιμώντας την Ιστορία χτίζουμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα
  2. Τρισδιάστατη απεικόνιση και Εκτύπωση – Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
  3. Ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση κ.ά.)
  4. Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός – Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και  η διαχείριση της
  5. Κλιματική Αλλαγή – Συντήρηση, Προστασία  Πολιτιστικών αγαθών
  6. Μουσεία, Βιβλιοθήκες και Ψηφιακές Τεχνολογίες
  7. Εμπειρίες, Νέες Προκλήσεις και Προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία.
  8. Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτιστική Κληρονομιά – Δημιουργία έξυπνων Πόλεων μέσα από τον Πολιτισμό-Κόμβοι Καινοτομίας – Βιομηχανική Αρχαιολογία
  9. Δημιουργική Βιομηχανία και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Πολιτισμό

Αξίζει να σημειωθεί, ότι λόγω των σημαντικών θεμάτων που το Συνέδριο αυτό εξετάζει, πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα των 200 ετών Ελευθερίας, έχουν προκληθεί σημαντικές προσωπικότητες ως Key Note Speakers, όπως είναι ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, η Πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, οι Kαθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Νίκος Ζαχαριάς, Σπύρος Συρόπουλος, Μαρίνος Ιωννίδης, Χρίστος Αναγνωστόπουλος, η Διευθύντρια του ΕΚΤ κ. Εύη Σαχίνη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημ Παπαστεργίου, υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και άλλοι.

Το φετινό Συνέδριο που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της  Δημοκρατίας  Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.) και μεγάλων Δικτύων Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη την Ευρώπη.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου, εγγραφείτε εδώ: http://conf.euromed-dch.eu/backend/enroll/el .

Πηγές:

ΕΚΤ : https://www.ekt.gr/el/news/26479?fbclid=IwAR1PbwM6bEeRDkZp7kbnr5_YNl4K66GSyJZrPehGWcqRrRWFqOiuq1rqVaA 

EuroMed 2021: http://www.euromed-dch.eu/


Πηγές

Μάθετε Περισσότερα

Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.