Κατηγορία: Γενικά

Οι Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας δήλωσαν δυνατό «παρών» στη Στοκχόλμη

23.10.2017

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε η περιοδεία  για την εξάπλωση της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», με δεύτερο σταθμό τη Στοκχόλμη.  Οι  Έλληνες της σουηδικής  πρωτεύουσας βρέθηκαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργάνωσαν η πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ), η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 80 άτομα, ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με θέματα όπως η δικτύωση φορέων και προσώπων που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία «Γέφυρες γνώσης και συνεργασίας»  καθώς και ο συντονισμός των δράσεων τους. Πολύ σημαντική ήταν και η ευρύτερη συζήτηση και προβληματισμός που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους εμπλεκόμενους ελληνικούς φορείς και τους ίδιους τους Έλληνες της Σουηδίας.

Τις «Γέφυρες» καλωσόρισε στη Στοκχόλμη ο Έλληνας Πρέσβης στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας ο οποίος τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι βοηθούν τους Έλληνες να διατηρήσουν ζωντανή την επαφή με την πατρίδα τους.  Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της ομοσπονδίας στην πρωτοβουλία και τόνισε ότι το brain drain που έχει υποστεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια μπορεί να μετατραπεί σε brain gain μέσα από τη δικτύωση των Ελλήνων όπου και να βρίσκονται.

Την συζήτησε συντόνισε ο κ. Σωτήρης Λούστας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Καθηγητής κ. Λόης Λαμπριανίδης  ανέλυσε τις αιτίες, την έκταση του φαινομένου του brain drain και την ανάγκη ύπαρξης τέτοιου είδους πρωτοβουλιών. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε πως μέσω της πρωτοβουλίας αυτής μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο των ελλήνων επιστημόνων που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Επίσης ανέφερε: “Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε επακριβώς τον αριθμό των Ελλήνων που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αρκετοί από τους Έλληνες επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό δεν θα θελήσουν/μπορέσουν να επιστρέψουν άμεσα. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε τρόπους συνεργασίας μαζί τους, τόσο στη χώρα στην οποία βρίσκονται, όσο και με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την επέκταση της επιχειρηματικής ή ερευνητικής τους δράσης και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «Επιλέγουμε Ελλάδα χτίζοντας γέφυρες γνώσης και συνεργασίας» (http://www.knowledgebridges.gr/)».

 


Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.