Κατηγορία: Γενικά

Μια διαφωτιστική έρευνα για το Brain Drain στην εκπομπή Password

29.01.2018

Η εκπομπή Password με θέμα το Brain Drain ταξίδεψε σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Άμστερνταμ και συνάντησε μορφωμένους και ταλαντούχους νέους και νέες που αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα.  Αυτοί εξήγησαν ποιοι άλλοι παράγοντες, πέρα από την οικονομική κρίση, τους οδήγησαν σε στην επιλογή της φυγής, εκμυστηρευόμενοι τις πικρίες αλλά και τα όνειρά τους και εξηγώντας κάτω από ποιες συνθήκες θα έκαναν το ταξίδι της επιστροφής.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, στην κάμερα του Password, μίλησαν μεταξύ άλλων για το brain drain ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Καθηγητής κ. Λόης Λαμπριανίδης και η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης κα Εύη Σαχίνη.  Τις απόψεις τους για το θέμα ανέλυσαν ακόμη προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές στην Ελλάδα, πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι Πρυτάνεις του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό: ανάμεσά τους ο Άρης Πατρινός, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την αποκωδικοποίηση του DNA, και ο Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος αναπτύσσει ανοσοθεραπείες και εμβόλια για το AIDS και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής η εκπομπή εξέτασε τα αίτια που οδήγησαν στην έξαρση του φαινομένου του brain drain, εστιάζοντας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Κατέγραψε τις επιπτώσεις από την υποχρηματοδότηση στα χρόνια της κρίσης αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της έρευνας με τη διασύνδεση των επιστημονικού δυναμικού εντός και εκτός Ελλάδας. Παράλληλα, φώτισε τις ενθαρρυντικές προοπτικές: οι δημοσιεύσεις των Ελλήνων επιστημόνων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά και ορισμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στέκουν επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εφαρμογή μιας ομάδας επιστημόνων του «ΕΚ Αθηνά» για τη σύνθεση φωνής, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός τηλεπικοινωνιακού κολοσσού και σύντομα θα «τρέχει» σε εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο.

Τις απόψεις τους κατέθεσαν ο επιστημονικός διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Υγείας του Παιδιού στις ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Στρατάκης, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Columbia Ελίζα Κονοφάγου, Σταυρούλα Κουστένη και Σταύρος Λομβαρδάς, ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ερευνητές του Ιδρύματος, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση Tibor Navracsics και οι πρυτάνεις Θάνος Δημόπουλος (ΕΚΠΑ) και Ιωάννης Γκόλιας (ΕΜΠ).

Ρεπορτάζ: Ευδοξία Λυμπέρη, Γιώργος Παππάς, Γιώργος Συριόπουλος

Σκηνοθεσία: Μαρία Ανδρεαδέλλη

Έρευνα: Φώτης Καφαράκης

Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Βάρσου

Παρουσίαση: Φώτης Καφαράκης

 

 


Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.