Κατηγορία: Γενικά

Η εταιρεία GlobalWebIndex ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα

14.09.2018

Ο Tom Smith, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της GlobalWebIndex, εταιρεία παγκοσμίου φήμης που δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας αγοράς και της διαφήμισης, περιγράφει σε άρθρο του στο LinkedIn τους λόγους που αποφάσισε να ανοίξει νέο γραφείο στην Ελλάδα, τα πιθανά εμπόδια που εξετάστηκαν και τι είναι αυτό που τον έκανε τελικά να το τολμήσει.
 
Πρόσφατα η GlobalWebIndex ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική της, που θα τη μεταφέρει στο 2021. Αυτό περιλαμβάνει μερικά πολύ συναρπαστικά και φιλόδοξα σχέδια που, με βάση τις προβλέψεις, θα οδηγήσουν την εταιρεία σε δεκαπλάσια αύξηση του αριθμού απασχολούμενων εργαζομένων εντός των επόμενων ετών.
 
Σύμφωνα με τον Tom Smith, για να λάβει κανείς μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο απόθεμα αριστείας παγκοσμίου επιπέδου, πέρα ​​από τις υπάρχουσες θέσεις της εταιρείας στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
 
Γι ‘αυτό και η εταιρεία είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το άνοιγμα ενός γραφείου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, μια κίνηση που δεν έχει απολύτως καμία συσχέτιση με το Brexit, έχει όμως να κάνει τα πάντα με μια πιο άμεσα απαιτητική πρόκληση: την εύρεση σωστού ταλέντου στους τομείς της Μηχανικής και Επιστήμης της Πληροφορικής.
 
Γιατί στην Ελλάδα;
 
Το διάστημα που έζησε στην Ελλάδα ο Tom Smith (η σύζυγός του είναι Ελληνίδα) τον έκανε να συνειδητοποιήσει το απίστευτο δυναμικό που έχει να προσφέρει η χώρα μας, και ιδιαίτερα η Αθήνα. Φυσικά, δεν πρόκειται για μια μετάβαση χωρίς προκλήσεις. Στην κορυφή των δυσκολιών βρίσκεται η τρομερή φορολογική επιβάρυνση ενώ, κατά τη διάρκεια της κρίσης, το ΑΕΠ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 25% ενώ η ανεργία εξακολουθεί να είναι πάνω από 20%.
 
Σύμφωνα με τον Smith, οι επιχειρηματίες είναι σημαντικό να έχουν από προσωπική εμπειρία γνώση της αγοράς, και πρέπει να θυμούνται ότι όπου υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν ευκαιρίες – που στην περίπτωση της Ελλάδας,  υπερέχουν των εμποδίων. Παρακάτω παραθέτει κάποιους λόγους για την επιλογή του.
 
1. Εκπαίδευση
 
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε τεχνικά θέματα όπως η μηχανική, τα μαθηματικά και στατιστικά στοιχεία είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και κάθε υποψήφιος είναι εκπαιδευμένος συνήθως με πτυχίο μάστερ, ενώ συχνά και σε διδακτορικό επίπεδο. Αυτό είναι απόδειξη ενός ισχυρού εκπαιδευτικού πυρήνα που προσφέρει υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενους. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν καθώς η  Η Ελλάδα είναι στη κορυφή της κατάταξης της ΕΕ σε συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και βρίσκεται μέσα στο top 10 όσον αφορά τη διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών.
 
2. Γλώσσα
 
Η αγγλική γλώσσα είναι παγκόσμια πια και οι πλειοψηφία των υποψηφίων από την Ελλάδα έχουν σπουδάσει ή εργαστεί στο εξωτερικό. Αυτό αναιρεί το εμπόδιο της επικοινωνίας και προσφέρει μια ‘πλατφόρμα’ κοινής εμπειρίας, ώστε να καταστεί δυνατή μια ενιαία εργασιακή κουλτούρα.
 
3. Brain Drain
 
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλά ελληνικά ταλέντα στο εξωτερικό, αλλά πολλοί είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν αν βρεθούν οι σωστοί λόγοι. Από το 2010, πάνω από 130.000 απόφοιτοι πανεπιστημίου έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το London School of Economics. Αλλά πολλοί Έλληνες θα επέστρεφαν με τις σωστές συνθήκες και το κατάλληλο μισθό, την προοπτική μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και την ευκαιρία να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο σε μια ιστορία επιτυχίας με μια διεθνή εταιρεία που μπορούν να εμπιστευτούν.
 
4. Το Μεγεθός της Αγοράς
 
Άλλο σημαντικό πλεοενέκτημα είναι το μέγεθος της αγοράς: μικρότερη, πιο συνεκτική και λιγότερο ανταγωνιστική.
 
Οι άνθρωποι τείνουν να γνωρίζονται μεταξύ τους, που συχνά κάνει την πρόσληψη μέσω συστημένων προσώπων πολύ πιο άμεση. Καθιστά επίσης πιο εύκολο να ξεχωρίσει μια εταιρεία από το πλήθος, αν χτίσει την επωνυμία της στην ειλικρίνεια και την αμεσότητα.
 
Σημαντικό ποσοστό από το εξαιρετικό δυναμικό της Ελλάδας εμφανίζεται ήδη στη σκηνή των ‘startup’  που έχει αρχίσει τώρα να επιταχύνεται. Τοπικά πετυχημένα παραδείγματα όπως η Workable Solutions, η Beat και η Pollfish δημιουργούν ενθουσιασμό και προσελκύουν το ενδιαφέρον εταιρειών όπως η Oracle, η Apple και η Tesla.
 
Σε τελική ανάλυση, οι επενδύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης της χώρας. Σκοπός είναι η GlobalWebIndex να αποτελέσει ένα σπίτι για τους ταλαντούχους Έλληνες και τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα, που αναζητούν μια συναρπαστική καριέρα και που θέλουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Προχωρώντας πέρα ​​από τα εμπόδια
 
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή εντύπωση που υπάρχει, το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δημιουργία μιας επιχείρησης δεν είναι η γραφειοκρατία, αλλά η φορολογία. Οι φορολογικοί συντελεστές εθνικών ασφαλιστικών εισφορών δυσχεραίνουν τον ρόλο του επιχειρηματία, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται και από φόρους αλληλεγγύης μετά την κρίση.  Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σοβαρά σε επενδύσεις από επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη δημιουργία πλούτου και τη μετακίνηση ανθρώπων από την παραοικονομία σε νόμιμες θέσεις εργασίας, το φορολογικό βάρος που προκύπτει πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα.
 
Παρ ‘όλα αυτά, ο  Tom Smith είναι ενθουσιασμένος, αναμένει τα αποτελέσματα της προσπάθειας ενώ δηλώνει ότι η πρώιμη ομάδα παρουσιάζει ήδη εξαιρετικά αποτελέσματα. Το τεράστιο δυναμικό ήταν σαφές για τον ίδιο εδώ και χρόνια ενώ η πολυετή εμπειρία του τον έχει πείσει ότι όταν όλοι λένε ότι κάτι είναι μια τρελή ιδέα, συνήθως αξίζει το ρίσκο.
 


Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.