Κατηγορία: Γενικά

Από τη χαρά της επιτυχίας στην αγωνία του ταξιδιού

03.10.2018

Η προετοιμασία των παιδιών για τον διαγωνισμό, που διεξήχθη την 1η Ιουλίου στο γήπεδο μπάσκετ στο Γαλάτσι, ήταν σκληρή και επίπονη, καθώς τα παιδιά, ακόμα και μετά το πέρας του σχολικού έτους προπονούνταν σε καθημερινή βάση για τρεις με τέσσερις ώρες.
 
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, το ρομπότ, που η ομάδα των παιδιών κατασκεύασε και προγραμμάτισε, έπρεπε να ολοκληρώσει μια σειρά εργασιών μέσα σε μια πίστα. Το ρομπότ, αρχικά έπρεπε να συλλέξει και να ταξινομήσει τέσσερα κομμάτια φρούτων σε ένα πράσινο τετράγωνο. Στη συνέχεια το ρομπότ έπρεπε να μεταφέρει τα φρούτα σε διαφορετικές θέσεις ανάλογα με την εμφάνισή τους μέσα σε 2 λεπτά. Oταν ένα ρομπότ εκτελούσε σωστά όλες τις παραπάνω εργασίες, συγκέντρωνε 120 πόντους. Στον Εθνικό τελικό, τα παιδιά ολοκλήρωσαν την αποστολή εκτελώντας σωστά όλες τις εργασίες σε 65 δευτερόλεπτα και συγκέντρωσαν το maximum, 120 πόντους.
 
Η πρωτιά γέμισε χαρά τα παιδιά, καθώς πέτυχαν μια πολύ σημαντική διάκριση, κάνοντας περήφανους τους γονείς και τους συμμαθητές τους. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός έφυγε γρήγορα και η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν απότομη. Τα ναύλα για την μετακίνηση της αποστολής στην Ασιατική χώρα δεν καλύπτονται από πουθενά, με συνέπεια, τα υψηλό κόστος να πρέπει να το επωμιστούν οι ίδιοι οι γονείς, κάτι που σε πρώτη σκέψη είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι πρώτες επαφές των Γονέων με υποψήφιους υποστηρικτές δεν βρήκε ανταπόκριση και πλέον η αγωνία είναι έκδηλη για το αν το ταξίδι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.
 
Ο Ηρακλής Τσότρας είναι μέλος της ομάδας των RoboEinsteins και όπως είναι φυσικό, είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την προσπάθεια και την επιτυχία τη δική του και των συμμαθητριών του.Ταυτόχρονα όμως είναι και αρκετά συγκρατημένος ως προς το ταξίδι, της ομάδας, στην Ταϋλάνδη. Διαβάστε τι δήλωσε ο ίδιος στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τον διαγωνισμό και το τι περιμένει στην συνέχεια:
 
«Από την αρχή κάναμε καλό χρόνο και μαζέψαμε όλους τους πόντους. Δεν φοβηθήκαμε ότι μπορεί να χάσουμε, γιατί αυτοί από τους οποίους κινδυνεύαμε να μας πάρουν την πρωτιά ήταν οι συμμαθητές μας από την άλλη ομάδα του σχολείου, οπότε έτσι κι αλλιώς θα ήμασταν χαρούμενοι. Είχα βάλει στοίχημα με τα κορίτσια της ομάδας ότι αν κερδίσουμε θα τις κεράσω παγωτό! Ακόμα δεν το έχω κάνει, αλλά τους το χρωστώ. Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. ήμασταν πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι. Περιμέναμε ότι θα ήμασταν ψηλά, αλλά ακόμα κι αν δεν κερδίζαμε, η προσπάθεια μετράει. Ήταν τρελό, αλλά καμιά φορά και τα τρελά γίνονται. Ο ρόλος μου είναι να κατευθύνω το ρομπότ από την δεξιά μεριά για να εκτελέσουμε την αποστολή. Είμαι το μόνο αγόρι της ομάδας, αλλά δεν είμαι αρχηγός. Όλοι είμαστε ένα. Όταν έμαθα ότι η Ολυμπιάδα είναι στην Ταϋλάνδη, ήξερα πού περίπου είναι στο χάρτη, αλλά όχι ακριβώς. Στην αποστολή, αν πάμε, θα πάω με τη μαμά. Αν δεν πάμε, θα στενοχωρηθώ, αλλά δεν θα τα παρατήσω. Ελπίζουμε, όμως να τα καταφέρουμε και αν πάμε, θα δουλέψουμε σκληρά, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ό,τι καταφέρουμε, θα είναι σημαντικό. Ανυπομονώ να γνωρίσω τους κινέζους. Είναι πολύ πιο μπροστά τεχνολογικά από εμάς. Πιστεύω ότι θα μάθω πολλά και μόνο που θα βρεθούμε εκεί. Μαθαίνω εδώ και έναν χρόνο και κινέζικα, και ελπίζω οι λίγες λέξεις που ξέρω να με βοηθήσουν».
 
Όποιος επιθμεί να συνδράμει στη προσπάθεια των παιδιών, μπορεί να επικοινωνήσει με τον κύριο Προδρόμου Νίκο: τηλέφωνο επικοινωνίας 6972255907.
 

Το ιστορικό του Διαγωνισμού
 
Ο διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης  WRO Hellas, που ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια με στόχο την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, καθώς και της ευρύτερης μεθοδολογίας STEM (Science – Technology – Engineering-Mathematics), στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας.
 
Είναι μέλος του αντίστοιχου Παγκόσμιου οργανισμού και αναλαμβάνει την διοργάνωση δυο ξεχωριστών διαγωνισμών για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες: τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιείται σε δυο φάσεις, (Οκτώβριος – Μάρτιος) και την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ (Μάρτιος – Ιούλιος). Οι ομάδες που προκρίνονται από την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ απαρτίζουν την Ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή που λαμβάνει μέρος στη World Robot Olympiad, που φέτος θα φιλοξενηθεί στην Ταϋλάνδη τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η διαδικασία είναι μακρόχρονη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα παιδιά που προσπαθούν επί μήνες και εργάζονται σκληρά για να διακριθούν στο υψηλότερο επίπεδο.
 
Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ αποτελεί έναν προκριματικό διαγωνισμό, μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται κάθε χρόνο εκείνες οι ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας στη World Robot Olympiad. Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ διοργανώνεται από τον WRO Hellas από το 2009 και ακολουθεί επακριβώς τα εκπαιδευτικά και διαγωνιστικά πρότυπα της World Robot Olympiad. Τα θέματα του διαγωνισμού μεταφράζονται και ανακοινώνονται στην Ελλάδα το Μάρτιο κάθε έτους, ενώ ο τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ διεξάγεται κάθε Ιούλιο. Οι νικήτριες ομάδες προκρίνονται για να συμμετάσχουν στη World Robot Olympiad, η οποία φιλοξενείται κάθε χρόνο από διαφορετική χώρα.
 
Πρόκειται για ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Ο WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και την ικανότητά τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή τους σε δύσκολους και δημιουργικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.
 
Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκροτoύν ομάδες των δύο ή τριών παιδιών.  Οι ομάδες που συμμετέχουν καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό σχετικό με τη φετινή θεματολογία της αειφόρου ανάπτυξης (Open κατηγορία).
 


Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.