Κατηγορία: Γενικά

Έξι Έλληνες ερευνητές στους κορυφαίους του κόσμου!

13.09.2017

Έξι Έλληνες ερευνητές περιλαμβάνονται στους 406 κορυφαίους επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη, τους οποίους επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) προκειμένου να τους παρέχει “Επιχορηγήσεις Εκκίνησης” (Starting Grants).
 
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας παρέχει “Επιχορηγήσεις Εκκίνησης” σε 406 κορυφαίους ερευνητές, που βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης της ερευνητικής τους πορείας. Το συνολικό ποσό, ύψους €605 εκατ. και έως €1,5 εκατ. ανά επιχορήγηση, θα τους δώσει τη δυνατότητα να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες.
 
Οι έξι Έλληνες που επελέγησαν, είναι οι: Κωνσταντίνος Δημητριάδης (Γερμανία-Ερευνητικό Κέντρο Max-Planck), Κωνσταντίνος Στέλλος (Γερμανία-Πανεπιστήμιο Γκέτε Φρανκφούρτης), Ιωάννης Στεφάνου (Γαλλία-Ecole Nationale Des Pontes et Chaussees), Γεώργιος Σωτηρίου (Σουηδία-Ινστιτούτο Καρολίνσκα Στοκχόλμης), Ελένη Διαμαντή (Γαλλία-CNRS-Telecom Paris Tech) και Παναγιώτης Μερκούρης (Ολλανδία-Πανεπιστήμιο Γκρόνιγκεν).
 
Οι έρευνες των νέων δικαιούχων χορηγίας από το ΕΣΕ θα καλύψουν ευρύ φάσμα τομέων: από την υγεία σχετικά με τις χρόνιες μολύνσεις ή το άσθμα, έως τη διαχείριση καταστροφών, την ασφάλεια δικτύου και την κλιματική αλλαγή. Οι περισσότερες από τις 406 επιχορηγήσεις, που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας 2020», θα δοθούν σε Γερμανούς ερευνητές (65), Γάλλους (48) και Ιταλούς (43). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των νέων υποτρόφων είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ERC, ενώ μεγάλη ήταν η ποικιλομορφία όσον αφορά τις εθνικότητες των δικαιούχων.
 
Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, κ. Κάρλος Μοέδας, δήλωσε σχολιάζοντας τις νέες εγκρίσεις: “Τα εξαιρετικά ταλέντα χρειάζονται τις σωστές συνθήκες στον κατάλληλο χρόνο για να ευδοκιμήσουν. Η Ε.Ε. παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του ερευνητή μέσω των Επιχορηγήσεων Εκκίνησης του ΕΣΕ. Γι’ αυτό και η εν λόγω χρηματοδότηση είναι τόσο ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης ως επιστημονικού κόμβου: κρατάει και προσελκύει νέα ταλέντα”.
 
Δείτε σχετικό αφιέρωμα του ΕΚΤ για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τη σταδιοδρομία ερευνητών και την επιστημονική αριστεία όπου μπορείτε να δείτε και συνεντεύξεις ερευνητών που υπάρχουν και στη σελίδα των “Γεφυρών”.


Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.