Home > Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action»

Το φόρουμ, στο οποίο συμμετείχε και η πρωτοβουλία Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας, αποτέλεσε μια ευκαιρία να αναδειχθεί η σχέση των απόδημων Ελλήνων με την ιστορική τους πατρίδα και να συνεργαστούν οι απανταχού Έλληνες νέοι. "Μπορεί να ζούμε μακρυά, αλλά η Ελλάδα είναι πάντα στην καρδιά μας" είπαν με ένα στόμα- μια φωνή οι Έλληνες νεολαίοι!

02.04.2018

Τριακόσιοι πενήντα Έλληνες νέοι από 20 χώρες ταξίδεψαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action» το οποίο διήρκεσε από τις 31 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου και πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. Το Φόρουμ έδωσε την ευκαιρία στους ομογενείς νέους να επισκεφτούν την Ελλάδα, και να δείξουν έμπρακτα σε όλους την φιλοδοξία τους για συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον Ελληνισμό. Η πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια εκδήλωση, αφού εκπρόσωποι της ενημέρωναν για τις δράσεις της πρωτοβουλίας καθόλη τη διάρκεια των δυο ημερών. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Λόης Λαμπριανίδης, παρουσίαση στο πλαίσιο του workshop για την Οικονομία και την Ανάπτυξη της Ελλάδας τους άξονες και τους στόχους της πρωτοβουλίας. 

Πριν από την τελετή έναρξης, οι 350 Έλληνες νέοι που συμμετείχαν στο Φόρουμ άφησαν τα αποτυπώματά τους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο τοίχο, δίνοντας έτσι με συμβολικό τρόπο το στίγμα τους.

Η τελετή έναρξης του Φόρουμ έλαβε χώρα το Σάββατο στις 11:00 στο Ζάππειο Μέγαρο. Η γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβούλιου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ζαππείου Μεγάρου) κ. Ιωάννα Σαμπράκου, χαιρέτισε τις εργασίες του Φόρουμ και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο Ελληνισμός έχει κέντρο του τη μητέρα Ελλάδα. Οι αρχαίες ελληνικές αξίες ακολουθούν τους Έλληνες νεολαίους απανταχού γης. Σας είμαστε ευγνώμονες επειδή πάντα θυμάστε τις ρίζες σας και τηρείτε τις αξίες και τα ιδανικά της μητέρας-πατρίδας»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Τέρενς Κουίκ, στον χαιρετισμό του, δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας εδώ. Γνωρίζουμε ότι φέρετε περήφανα την ελληνική σας ταυτότητα. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι εθνικοτοπικές οργανώσεις όπου γης εργάζονται συλλογικά με πολλή πυγμή για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους αλλά και για την πατρίδα τους την Ελλάδα. Δεν πρέπει να λησμονούμε βέβαια και τους Έλληνες της Αφρικής, οι οποίοι κρατάνε άσβεστα όπως εσείς την επικοινωνία τους με την Ελλάδα, τόσο μέσω της θρησκείας όσο και μέσω της γλώσσας. Είναι καθήκον μας ως Υπουργείο Εξωτερικών να βοηθήσουμε στην ενοποίηση της ομογένειας».

Οι εκπρόσωποι νεολαίας των παγκόσμιων οργανώσεων ελληνισμού εισηγήσεις τους και μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, όλοι οι συμμετέχοντες του Φόρουμ πορεύτηκαν από το Ζάππειο Μέγαρο προς το Σύνταγμα για να λάβουν μέρος σε μία αξέχαστη γιορτή για τον Ελληνισμό. 200 χορευτές από 9 Παγκόσμιες Οργανώσεις του Ελληνισμού: Κρήτες, Θεσσαλοί, Ηπειρώτες, Κύπριοι, Μακεδόνες, Αρκάδιοι, Θρακιώτες, Βλάχοι, Πόντιοι συγκεντρώθηκαν απέναντι από τη Βουλή και παρουσίασαν η καθεμιά τη ξεχωριστή της χορευτική παράδοση.

Στο τέλος όλοι μαζί, χέρι-χέρι, με ένα «Χορό Φιλίας» 500 νέοι και νέες από πέντε ηπείρους σχημάτισαν μία συμβολική σπείρα, που αγκάλιασε το σήμερα με το χθες και το αύριο. Στο χορό έλαβαν μέρος και περαστικοί που παρακολουθούσαν με αγαλλίαση τις χορευτικές παραστάσεις των εννέα οργανώσεων και ήθελαν να γιορτάσουν μαζί με τους 500 νέους τη σημαντική αυτή μέρα για τον Ελληνισμό.

Η οργάνωση του προγράμματος έγινε υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του σκηνοθέτη-χορογράφου Φωκά Ευαγγελινού.Το Φόρουμ συντόνιζε ο γνωστός ομογενής από την Αυστραλία Κυριάκος Γκολντ.

Την δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκαν τέσσερα παράλληλα workshops με τις εξής θεματικές: Ορθοδοξία και χριστιανική κληρονομιά, Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός, Οικονομία και ανάπτυξη της Ελλάδας και Σχέσεις Ελλάδας-Διασποράς. Στο πλαίσιο του τρίτου εργαστηρίου ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Λόης Λαμπριανίδης, παρουσίασε τους άξονες και τους στόχους της πρωτοβουλίας. Κατα τη διάρκεια της συζήτησης οι συμμετέχοντας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία και δήλωσαν έτοιμοι να τη στηρίξουν ενεργά και να αποτελέσουν πρεσβευτές της στις χώρες στις οποίες διαμένουν. Στην Πνύκα πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της εκδήλωσης, όπου οι 350 εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς, διάβασαν το ψήφισμα του Φόρουμ. Στο πλαίσιο του ψηφίσματος γίνεται αναφορά και στην πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας".

Η ημέρα έκλεισε με μια ιδιαίτερα σημαντική διάλεξη του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή κ. Δ. Παντερμαλή, στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί η σχέση των απόδημων Ελλήνων με την ιστορική τους πατρίδα και παράλληλα να συνεργαστούν οι απανταχού Έλληνες νέοι με σκοπό την επίτευξη και την υλοποίηση κοινών στόχων και επιδιώξεων με επίκεντρο όλων των ενεργειών την Ελλάδα. Το Φόρουμ διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2016-2018 της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων από τις εξής εννέα οργανώσεις: Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων, Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου, Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ, Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

Χορηγοί επικοινωνίας του Φόρουμ: ΕΡΤ, RIK, NETV, Europolitis, National Herald, Neos Kosmos, YAGREK, Hellas FM.

Tags: Hellenic Youth in Action, Ελληνισμός, Διασπορά