Αρχική > Τα νέα μας > Υπό τα μέτρα για τον...

Υπό τα μέτρα για τον περιορισμό του COVID-19 συνεχίζεται ο επαναπατρισμός των Ελλήνων που επιθυμούν να γυρίσουν στην Ελλάδα

Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες προχωρούν σε απαγορεύσεις πτήσεων προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του κορονοϊού.

24.03.2020

Τις προσπάθειες επαναπατρισμού συντονίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Αξίζει να σημειώσει κανείς ότι τα προξενεία και οι πρεσβείες, παρ’όλη την περιορισμένη λειτουργία τους, παρέχουν συνεχώς πληροφόρηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των τηλεφώνων που ανακοινώνουν για επικοινωνία με το κοινό.
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά την άφιξη στην Ελλάδα για όλους όσους επαναπατρίζονται, ισχύει η υποχρέωση αυτοπεριορισμού (καραντίνα) για 14 ημέρες.
 
Αναλυτικότερα, έχουν επαναπατριστεί Έλληνες από την Ιταλία με οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο ανέμενε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθώς και έκτακτες πτήσεις. Το ίδιο ισχύει για την περίπτωση της Ισπανίας όπου η Ισπανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βοηθήσει και στον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών μαζί με τους Ισπανούς πολίτες που βρίσκονται στη Λατινική Αμερική. Θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός Ελλήνων από χώρες όπως η Σερβία, η Ουκρανία, την Τσεχία και την Πολωνία ενώ οι γερμανικές αρχές κάνουν έκκληση στους Έλληνες υπηκόους που επιθυμούν να μετακινηθούν να το πράξουν άμεσα καθώς δεν εγγυώνται για την δυσχέρεια στη μετακίνηση που πιθανόν να υπάρξει άμεσα.
 
Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που η μετακίνηση των Ελλήνων υπηκόων είναι δυσχερής και απαιτεί την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών όπως χρειάστηκε στην περίπτωση των επαναπατρισθέντων από το Μαρόκο και το Ιράκ.
 
Οι ενδιαφερόμενοι σε όλες τις χώρες μπορούν να βρίσκονται σε συνεχή ενημέρωση από τις επίσημες ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών

Μάθετε Περισσότερα