Αρχική > Τα νέα μας > Διάκριση φοιτητικής ...

Διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για την κατασκευή δορυφόρου σε πρόγραμμα της ESA

Το ΑΠΘ γίνεται το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που θα αναπτύξει τον δικό του νανοδορυφόρο σε τροχιά 400 χιλιομέτρων πάνω από τη γη στο πλαίσιο του προγράμματος «Fly your Satellite!» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

13.03.2020

Η φοιτητική ομάδα Διαστημικής και Αεροναυπηγικής Aristotle Space & Aeronautics Team (A.S.A.T.) επιλέχθηκε στην τρίτη φάση του προγράμματος «Fly your Satellite!» και ο νανοδορυφόρος τύπου «CubeSat» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου αναμένεται να εκτοξευτεί στο διάστημα στα τέλη του 2022! Η αξιολόγηση και η επιλογή έγινε από ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Οι άλλες δύο ομάδες που επιλέχθηκαν είναι η SOURCE από το University of Stuttgart (Germany) και η UCAnFly από το University of Cadiz (Spain).

Ο νανοδορυφόρος που σχεδιάζει και θα κατασκευάσει η A.S.A.T. φέρει την ονομασία «AcubeSAT». Σκοπός του είναι η πραγματοποίηση ενός πειράματος βιολογικής φύσεως, το οποίο θα μελετά την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος σε κύτταρα παραπλήσια με αυτά του ανθρώπινου οργανισμού, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βιοφαρμάκων και βιοκαυσίμων. Επιστημονικά υπεύθυνος της A.S.A.T. είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Κυριάκος Υάκινθος και  υπεύθυνος της ομάδας του έργου AcubeSAT ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Άλκης Χατζόπουλος.

Λίγα λόγια για την A.S.A.T.

H Aristotle Space & Aeronautics Team (A.S.A.T.) ιδρύθηκε το 2015 από 5 φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 70 μέλη, φοιτητές των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Χημικών Μηχανικών, Φυσικής, Πληροφορικής, Ιατρικής και Βιολογίας. Όντας η πρώτη φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου, στόχος της είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της κουλτούρας της Αεροδιαστημικής μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων. Εργάζεται σε τρία ερευνητικά projects: το «Aeronautics», που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή καινοτόμων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) ικανών να εκτελέσουν συγκεκριμένες αποστολές, το «Rocketry», το οποίο ασχολείται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή πυραύλων υψηλής ισχύος και τον νανοδορυφόρο «AcubeSAT».

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα και τα projects της θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο https://asat.gr

Πηγή: www.auth.gr
Tags: ESA, Νανοδορυφόρος, διάστημα, ΑΠΘ