Αρχική > Τα νέα μας > Διάκριση για την Ελλ...

Διάκριση για την Ελληνίδα ερευνήτρια Κατερίνα Ακάσογλου για Καινοτομία στην Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Tα ευρήματα των μελετών της μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων εργαλείων για τη διάγνωση και τη θεραπεία νευρολογικών ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

04.03.2019

Μία μεγάλη διάκριση για την Ελληνίδα ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Κατερίνα Ακάσογλου, η οποία έλαβε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε  στο Ντάλας των ΗΠΑ την 1η Μαρτίου το διεθνές βραβείο «Barancik Prize for Innovation in MS Research» (Βραβείο Barancik για Καινοτομία στην Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση) για τα ευρήματα των μελετών της γύρω από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η Δρ Ακάσογλου ήταν επικεφαλής μίας σειράς μελετών για να αποκαλυφθεί ο ρόλος μίας πρωτεΐνης που πήζει το αίμα, με την ονομασία φιμπρίνη (fibrin).
Χρησιμοποιώντας ένα αντιβιοτικό που αναστέλλει την φιμπρίνη, η ομάδα της Δρ Ακάσογλου, κατάφερε να μειώσει την ενεργοποίηση μικρόγλιων και να μειώσει την προκαλούμενη βλάβη.

Με αφορμή αυτή τη σημαντική διάκριση η Δρ. Κατερίνα Ακασόγλου σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε σχετικά με την επιστημονική έρευνα που παράγεται στη χώρα, τις δυνατότητες που προσφέρει και τη σημασία της δικτύωσης και συνεργασίας στον τομέα της έρευνας: «Υπάρχουν σπουδαίες ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα που ασχολούνται με παρόμοιες έρευνες. Είχα την τύχη στο ξεκίνημα της ερευνητικής μου καριέρας, να πραγματοποιήσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές σε μία από αυτές, σε ένα από τα εργαστήρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (…).Για να την συνεχίσω και να την ενδυναμώσω χρειάστηκε να εργαστώ σε διάφορες χώρες και ερευνητικά ινστιτούτα (…).Αυτό το έργο απαιτεί διεπιστημονικότητα και διεθνικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν εφικτό σε μία μεμονωμένη χώρα.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κατερίνα Ακάσογλου είναι η πρώτη Ελληνίδα ερευνήτρια που διακρίνεται με το εν λόγω βραβείο.

   
Σχετικά με το Βραβείο Barancik

Το Βραβείο Barancik αναγνωρίζει και ενθαρρύνει την καινοτομία και την πρωτοτυπία στην επιστημονική έρευνα σχετικά με την σκλήρυνση κατά πλάκας, με έμφαση στο κατά πόσο μία έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε θεραπευτικούς οδούς την ασθένεια, και τα επιστημονικά επιτεύγματα που αξίζουν την αναγνώριση ως μελλοντικό ηγέτη στην έρευνα για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Το διεθνές απονέμεται από το Ίδρυμα Charles και Margery Barancik.

Πηγή: amna.gr, iefimerida.gr
Tags: Greek Scientist, Katerina Akasoglou, innovation, Prize

Μάθετε Περισσότερα