Αρχική > Τα νέα μας > To πρώτο καταδυτικό ...

To πρώτο καταδυτικό πάρκο ανοίγει στην Κρήτη

Θα περιλαμβάνει τρεις διαδρομές για τους δύτες, που θα περνούν μέσα από δύο παροπλισμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και 38 τεχνητούς υφάλους, που πρόκειται να ποντιστούν στην περιοχή.
 
13.03.2018

Το πρώτο καταδυτικο πάρκο που θα δημιουργηθει στον παράκτιο χώρο της Δημοτικής Ενότητας Βάμου στον όρμο «Μπρός Γιαλός», του Δήμου Αποκορώνου της ΠΕ Χανίων, σε έκταση 60 στρεμμάτων, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος. 

Η περιοχή του έργου διαθέτει εξαιρετικό θαλάσσιο οικοσύστημα που εκτείνεται μεταξύ των ισοβαθών των 8μ και 25μ. Εντός του πάρκου πρόκειται να ποντισθούν τεχνητoί ύφαλοι τεχνολογίας του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς και δύο παροπλισμένα πλοία (μεταλλικό και ξύλινο, μήκους 15 και 20 μέτρων αντίστοιχα). Τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά της θαλάσσιας έκτασης και τα μέσα που πρόκειται να ποντισθούν πρόκειται να δημιουργήσουν τρείς καταδυτικές διαδρομές με διαφορετικό περιεχόμενο και βαθμό δυσκολίας.

Στη σχετική συνεδρίασή της στην εκπνοή του 2017, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης κλήθηκε να αποφανθεί, θετικά ή αρνητικά, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το καταδυτικό πάρκο.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά, και μάλιστα ομόφωνα, επί των περιβαλλοντικών όρων του καταδυτικού πάρκου. Το ομόφωνο «ναι», παρουσιαζεται να οφείλεται στην πολύ καλή μελέτη περιβαλλοντικών όρων και στις προδιαγραφές της επένδυσης. 

Συμφωνα με τους ιθύνοντες το καταδυτικό πάρκο θα έχει μόνο θετικά οφέλη, οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και περιβαλλοντικά και δεν θα υπάρχει κάποια επιβάρυνση στο περιβάλλον.  Αντιθέτως αναμενεται να αναβαθμίσει την υφιστάμενη υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. 

Θεωρείται μια επένδυση που εντάσσεται στο πλαίσιο του θεματικού τουρισμού, και πιο συγκεκριμένα του καταδυτικού, που παγκοσμίως “τραβά” εκατομμύρια ανθρώπους. 

Καταδυτικά πάρκα σχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια και σε άλλα σημεία της Κρήτης, όπως μεταξύ άλλων στη Σταλίδα, στο Μονοναύτη του δήμου Μαλεβιζίου και στον κόλπο του Μεραμπέλου.

 

Πηγή: Περιφέρεια Κρήτης
Tags: Καταδυτικό Πάρκο, Χανιά, Μπρός Γιαλός, Δήμος Αποκορώνου

Μάθετε Περισσότερα